U Sarajevu održan sastanak na temu vodoopskrbe Viteza i Zenice

Proteklog tjedna, u srijedu 30. listopada, u prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva održan je sastanak na temu usklađivanja Ugovora o koncesiji broj 01-02-473/02 od 28. kolovoza 2002. godine (nad izvorištem Iliodža), sa Zakonom o koncesijama (Službene novine F BiH, broj 40/02 i 61/06).

Ovom sastanku su nazočili predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predsjednik Povjerenstva za koncesije F BiH, direktori JP “ViK” Zenica i JKP “Vitkom” Vitez.

Kako doznaje portal vitez.info na sastanku je naznačeno koje se odredbe iz ugovora trebaju izmijeniti, brisati ili djelomično izmijeniti kako bi se uskladio sa zakonom.

Razgovaralo se i o omjerima vode (77% i 23%), doznaje portal vitez.info, a prema riječima uvodničarke sastanka, Hazime Hađović, djelatnice Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ovo je ključno pitanje u cijeloj problematici.

Hađović je navela kako je trenutna raspodjela vode urađena na temelju dogovora iz 1968. godine i Studije urađene 2002. godine od strane Zavoda za građevinarstvo Sarajevo, a po narudžbi JP “ViK” Zenica. Hađović smatra kako bi najbolje rješenje bilo da se dvije općine u narednih mjesec dana pokušaju dogovoriti oko raspodjele vode ili iznalaženja tehničkog rješenja kako nijedna općina ne bi imala redukciju, uz opasku direktora JKP “Vitkom” da Općina Viterz ima stalne redukcije, za razliku od Zenice.