U SAD-u proglašena tzv. puna zaposlenost

Ekonomisti bankarske grupe BNP Paribas proglasili su tzv. punu zaposlenost u SAD, nakon što je američko Ministarstvo rada saopćilo da je u veljači otvoreno više od 200.000 radnih mjesta.

Puna ili potpuna zaposlenost podrazumijeva najveću stopu zaposlenosti koju ekonomija može da tolerira, odnosno situaciju u kojoj posao mogu pronaći svi koji to žele.

Predsjednik Vijeća guvernera američke centralne banke (FED) Janet Yellen postavila je postizanje pune zaposlenosti kao jedan od uvjeta za podizanje kamatnih stopa. Za razliku od Europske centralne banke, FED ima “mandat za zapošljavanje” i obavezu da stvori ekonomske uvjete u kojima je posao dostupan svima, javljaju iz Srne.

Prema posljednjim podacima Ministarstva rada, u SAD je u veljači otvoreno 295.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je sa 5,7 pala na 5,5 posto, prenio je BBC, dodajući da je ova informacija dovela do porasta vrijednosti dolara. Ovo je 12. mjesec uzastopno u kome je zabilježeno otvaranje više od 200.000 radnih mjesta, što je najduži period u SAD od 1994. godine.

Na tržištima se sada spekulira da bi Federalne rezerve mogle da povećaju kamatne stope u lipnju ove godine.

 

 

Prethodni članakŠest stoljeća od smrti prvog bosanskog kralja: U doba Tvrtka I. Kotromanića bili smo ekonomska sila
Sljedeći članakKlapa Sveti Luka gostuje u Busovači