U RS-u se obilježava dan entiteta koji je proglašen neustavnim

U Republici Srpskoj se danas obilježava 9. siječnja, “Dan RS-a“, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Srpski dužnosnici ističu da RS ima pravo proslavljati ovaj datum, dok bošnjački predstavnici vlasti ukazuju da je to kršenje odluka Ustavnog suda BiH.

U Banjoj Luci, gdje su pojačane mjere sigurnosti, a na ulice postavljene zastave i natpisi “Pravo na slavlje”, najavljen je defile pripadnika policije, svečana akademija te kulturno-umjetnički program, zatim koncert trubača pod motom “Sto srpskih truba Srpskoj na dar“, a u večernjim satima i nastup beogradske grupe “Legende”.

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH, u službenom programu nije planiran vjerski dio proslave “Dana RS”, a na pozivnicama se više ne spominje i “krsna slava RS Sveti arhiđakon Stefan”, u 9 sati patrijarh srpski Irinej služit će u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci svetu misu povodom pravoslavnog blagdana Svetog arhiđakona Stefana.

Službeno je i najavljena nazočnost srpskih dužnosnika u RS-u ovog crkvenom obredu.

Proslavi 9. siječnja od visokih dužnosnika nazočit će samo predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić te pojedini ministri u srbijanskoj vladi.

Nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. siječnja “Dan RS-a“, Narodna skupština RS-a je, bez bošnjačkih zastupnika 25. listopada prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Srpski dužnosnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da RS ima pravo slaviti svoj dan, a slavlja su najavljena i u općinama tog bh. entiteta u kojem je danas, po osnovu odluke Vlade RS-a, neradni dan.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić jučer je oštro osudio destabiliziranje političkih prilika u Bosni i Hercegovini, koje se provodi u režiji političkih partija i visokih političkih ličnosti iz Banje Luke.

– Vlasti ovoga entiteta, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom, krenule su u kršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. siječnja kao praznika bh. entiteta RS, a u taj proces uključili su se i druge razine vlasti, smatrajući da mogu iskoristiti ovu priliku za dodatno destabiliziranje države BiH – upozorio je Salkić.

Prethodni članakPojačan oprez zbog poledice
Sljedeći članakNihadu Bojadžiću potvrđena kazna od 15 godina zatvora za zločine u Trusini