U RS jedna osoba može kupiti 25 kg brašna, dva kg soli, do tri litre ulja…

Stožer za izvanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) usvojio je zaključak o ograničenju kupovine pojedinih proizvoda.

Ograničava se prodaja proizvoda u svim prodajnim objektima u kojima se obavlja trgovina na malo na način da jedna fizička osoba može kupiti do 25 kilograma brašna, do dva kilograma kuhinjske soli, do tri litre ulja, do tri kilograma šećera i sredstva za održavanje osobne higijene te do 10 litara (kg) sredstava za održavanje predmeta i prostora.

Stožer za izvanredne situacije donio je i zaključak o obustavi javnog prijevoza u drumskom prevozu na republičkim autobuskim linijama preko 50 kilometara, u vrijeme trajanja izvanredne situacije.

Usvojen je i zaključak na osnovu kojeg će se, s ciljem zaštite javnog zdravlja, javno objavljivati osobno ime i prezime, kao i mjesto boravka/prebivališta osobe, za koju se utvrdi da ne postupa u skladu sa izrečenim mjerama kućne izolacije, odnosno karantena.

Jedinice lokalne samoprave shodno ovom zaključku dužne su da u roku od 24 sata osiguraju adekvatan prostor za smještaj lica za koje je utvrđeno da je postupilo suprotno mjerama kućne izolacije, odnosno karantena.

Usvojen je i zaključak o potrebi osiguranja slobodnih smještanih kapaciteta u kasarnama. Entitetski Stožer za izvanredne situacije predlaže Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da osigurau slobodne smještajne kapacitete u vojarnama u RS, za smještaj potencijalno oboljelih od novog virusa korona.

Stožer za izvanredne situacije također predlaže Vijeću ministara BiH da donese potrebne akte s ciljem zabrane ulaska stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu za vrijeme trajanja izvanredne situacije.

Naređeno je i da „Robne rezerve Republike Srpske“ a.d. – u stečaju stožeru za izvanredne situacije stave na raspolaganje skladišne kapacitete na lokaciji Poslovni centar Vrbanja, Grad Banja Luka, ukupne površine oko 1.000 metara kvadratnih, priopćeno je iz entitetske vlade.