U prva dva mjeseca ove godine inspektori otkrili 350 osoba koje rade “na crno”

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) je u vršenju redovnih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u tijeku siječnja i veljače 2019. godine izvršila 762 inspekcijska nadzora, utvrdila je 309 prekršaja, te izdala prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 437.385,00 KM.

Utvrđen je i iznos za naplatu od ukupno 216.042,14 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, te pripadajuće takse.

U nadzorima je sudjelovalo svih deset inspektorata FUZIP u unutrašnjoj trgovini, u oblastima zdravstva, poljoprivrede, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, termo i elektroenergetike, rada, trgovine, turizma i ugostiteljstva, te sektor granične inspekcije u prekograničnom prometu u oblastima sanitarne, fitosanitarne i tržišne inspekcije. Ukupni financijski efekti rada federalnih inspektora u prva dva mjeseca 2019. godine iznose 1.653.427,14 KM, navodi se u priopćenju FUZIP-a.

Prema dostupnim podacima iz županijskih uprava za inspekcijske poslove, inspektori federalne i županijskih uprava su u pomenutom periodu zatekli 350 osoba na radu “na crno”.

U vršenju inspekcijskih nadzora tijekom prva dva mjeseca 2019. godine, ustrajavali smo na održavanju kontinuiteta u vezi s kontrolama obavljenim u prethodnoj godini, a akcenat je stavljen na borbu protiv sive ekonomije, zaštitu okoliša, kontrolu poticaja u poljoprivredi, ispunjavanje zakonskih obveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom, s ciljem unaprjeđenja zaštite zdravlja stanovništa i zaštite potrošača u Federaciji Bosne i Hercegovine”, kazao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, Anis Ajdinović.