U prosvjedima povrijeđeno više od 200 osoba

U Sarajevu je jutros mirno, gradski promet je u funkciji, radi se na saniranju posljedica prosvjeda oko zgrade kantonalne Vlade i Predsjedništva BiH, a u Tuzli je policija cijelu noć osiguravala zgrade općine i Vlade Kantona.

Vatrogasci su više od 15 sati gasili požar koji su prosvjednici zapalili u zgradama Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo, na kojima je pričinjena velika šteta, a tijeokom prosvjeda izgorjelo je i nekoliko vozila.

Šteta od požara u Tuzli je ogromna, izgorjela je nova šalter sala, u zgradi Vlade izgorjelo je nekoliko katova, a uredi koje vatra nije zahvatila su apsolutno neuvjetne za rad.

Tijekom noći situacija se smirila i u ostalim gradovima Federacije BiH u kojima su jučer izbili neredi i u kojima je više od 200 ljudi ozlijeđeno. U Sarajevu je ozlijeđeno 156 ljudi, među kojima čak 90 policajaca. U Tuzli su ozlijeđene 23 osobe, a u Zenici 40.​

Tijekom nereda zapaljene su zgrade Predsjedništva BiH, Vlada Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, te zgrade općina Zenica i Tuzla.

U Mostaru je jutros mirno. Vrši se očevid na mjestima gdje je u jučerašnjim prosvjedima nastala šteta, potvrđeno je Feni iz Operativnog centra MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

U Mostaru su zapaljene zgrade Gradske uprave i Gradske vijećnice, sjedišta stranaka HDZ-a i SDA, kao i nekoliko vozila, uključujući i BMW predsjednika ŽO HDZBiH Rafaela Gagre.

U naletu vandala zapaljen je i Arhiv BiH u Sarajevu koji čuva dragocjeno arhivsko blago staro stotinama godina.

Tijekom dana ‘pale’ su i prve ostavke političara. Ostavku je podnio premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, a isto je učinio i premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić.

Nakon kaosa u Mostaru, u večernjim satima ostavku je podnio i ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Mario Šulenta. Prema pisanju Dnevnog lista, ogorčen je situacijom u gradu na Neretvi i nemoći policije koja je mjesecima bez komesara.

Bljesak.info