U prošloj godini Agenciji prijavljena 132 slučaja korupcije u bh. institucijama

U 2016. godini Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH zaprimila je 132 prijave za korupciju koje su obradili i proslijedili nadležnim institucijama. Od Tužiteljstva BiH dobili su povratnu informaciju da su za neke slučajeve otvorene istrage.

Ipak, nema zbirnih podataka o tome koliko je slučajeva prijavljeno u cijeloj BiH, koliko ih je procesuirano, istraženo i zaključeno jer BiH ima podijeljen sustav pravosuđa.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Hasim Šabotić, kazao je kako je zatražio od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) da im dostave te podatke kao i podatke o pokretanju disciplinskih postupaka protiv sudaca i tužitelja.

Formirana su tijela za spriječavanje korupcije na nivou svih entiteta i u Brčko distriktu, osim u Zapadnohercegovačkoj županiji koja ima samo tijelo za izradu strategije i akcijskog plana za borbu protiv korupcije. Podsjećam da je u svibnju 2015. godine usvojena strategija za period 2015-2019., u okviru koje imamo pet strateških ciljeva podijeljenih u 69 programa, te 226 aktivnosti u 15 različitih vremenskih rokova. Od planiranih 98 aktivnosti u prvoj godini 26 je potpuno provedeno dok je 69 u tijeku. Najmanji stupanj efikasnosti imamo u dva ključna stuba koja su primarno fokusirani na uspostavu sustava za efikasnu borbu protiv korupcije i razvoj javne suradnje. Bez oba stuba svi ostali efekti će biti apsolutno nevidljivi”, rekao je Šabotić za klix.ba.

Istaknuo je kako su u prvoj godini imali nekoliko prepreka zbog nedostatka institucionalnog i strateškog okvira za borbu protiv korupcije, nedostatak financijskih resursa, te nedovoljna osposobljenost osoblja za provođenje strategije. Ipak, sada su pripremili izmjene i dopune dva zakona koji se tiču Agencije i zaštite osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH. Ukoliko budu usvojeni, smatra Šabotić, bit će znatno unaprijeđen normativni okvir za borbu protiv korupcije.

Bitno je istaknuti da je Agencija preventivnog karaktera, a ne represivnog i za rezultate će trebati vremena da se prepoznaju. Sve institucije su definirale potencijalna radna mjesta koja mogu biti podložna korupciji i uradili su planove borbe protiv korupcije. Pravimo sistem u društvu da nijedna koruptivna radnja ne prođe nezapaženo”, rekao je Šabotić.

Naglasio je kako će svaku osobu koja prijavi korupciju zaštititi ukoliko bude bilo potrebe, te da su u nekim slučajevima već intervenirali i vratili jednu osobu na posao.

Korupcija je u svim segmentima našeg društva. Prema našim podacima najviše je ima u javnom sektoru kada su u pitanju zapošljavanje i javne nabavke. Prevencija je dugoročan proces i treba vremena da se rezultati primijete”, zaključio je Šabotić.

Prethodni članakIstraživanje: Provođenje zakonskih mjera za smanjenje dostupnosti alkohola maloljetnicima
Sljedeći članakFOTO: Na Busovačkoj planini održano gastronomsko natjecanje