U organizaciji Hrvatske udruge logoraša grada Zenice obilježen Dan logoraša Zenice

Danas je u Zenici u organizaciji Hrvatske udruge logoraša grada Zenice obilježen Dan logoraša Zenice. Ovaj datum se obilježava i uzet je kao službeni, jer je na isti datum, 18.6. 1993. godine izvršena razmjena ratnih zatočenika, vojnika i civila koji su bili lišeni slobode u KPZ Zenica, Muzičkoj školi i drugim znanim i neznanim kazamatima.

Kroz zatočeničke logore koji su bili pod upravljanjem 3.korpusa i civilnih vlasti grada je prošlo oko 1 000 vojnika i civila. Naročito brutalno i neljudski je bilo u Muzičkoj školi gdje je mučki u dvorištu zvjerski ubijen Dalibor Tavić, a za posmrtnim ostacima Vjekoslava Pandže još uvijek se traga. Nadzor nad Muzičkom školom je imao Šefik Džaferović, tvrde naši sugovornici.

Preko 250 zatočenika na koncu je razmijenjeno, većina se uputila u Lašvansku Dolinu, gdje se priključila HVO-u i nastavila borbu, a jedna satnija preko Sebešića je završila na uskopaljskom ratištu u okviru Lašvanske bojne.

Program obilježavanja je počeo svetom misom za sve logoraše i poginule branitelje u crkvi sv. Josipa u Zenici. Misu je predvodio župnik Davor Topić uz koncelebriranje vlč Antu Dominkovića, vlč Josipa Šimunovića i vlč Vlatka Rosića.

Nakon mise upriličeno je druženje i evociranje uspomena u Župnom dvoru.

Danu logorša su nazočili predstavnici braniteljskih udruga HVO-a grada Zenice, politički i kulturni djelatnici grada te Miroslav Zelić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata BiH i Mario Mostarac predsjednik Udruge hrvatskih logoraša iz Bugojna.

Gospodin Zelić je istaknuo da se informacija o logorima u Zenici treba podići na višu razinu i da ubuduće ovaj datum treba obilježavati uz nazočnost predstavnika svih razina vlasti i medijsku prezentaciju, što je na tragu župnikove propovijedi o svjedočenju istine o bližoj nam povijesti.