U organizaciji CCI-a održan Forum odgovornosti

U Travniku je jučer, u organizaciji Centra civilnih inicijativa (CCI) održan Forum odgovornosti čiji je cilj poticanje dijaloga između građana i općinskih službi.

Na početku Foruma Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik, i njegovi najbliži suradnici dali su presjek aktivnosti u prethodnoj godini i planova za ovu godinu, s posebnim osvrtom na velike projekte, koji su dali ili će dati rezultate u sljedećem razdoblju u otvaranju novih radnih mjesta.

Nakon uvodnog dijela građani su imali priliku postaviti pitanja i čuti odgovore iz prve ruke. Građane je najviše zanimala komunalna oblast, za koju je i načelnik Hadžiemrić konstatirao da u njoj postoje problemi i da je velika razlika između potreba Travnika i visine proračunskih sredstava kojima ta oblast raspolaže.

Načelnik je posebno naglasio napore administracije da osigura sredstva od viših nivoa vlasti i međunarodnih grantova kojima se realizira niz velikih projekata.

Nažalost, dio problema za Travnik, kao i za druge lokalne zajednice, jest postojeće zakonodavstvo, koje umnogome usporava razvojne procese u veoma važnim oblastima, kao što su rješavanje problema pasa lutalica ili nepostojanje određene planske dokumentacije na razini Federacije, što znatno usporava proces realizacije općinskih regulacijskih planova vezanih za industrijske zone, istaknuto je na Forumu.