U opremanje zdravstvenih ustanova treba uložiti 6 milijuna eura

Iako nije liječnik po struci Nikola Grubešić, ministar zdravstva u Vladi SBŽ-a, odlično je dijagnosticirao stanje u zdravstvu, ali i uspostavio dijagnozu liječenja kronično bolesnog sustava zdravstva u SBŽ-u. Ovakvu ocjenu ministar Grubešić je dobio nakon nedavne tematske sjednice Skupštine SBŽ-a posvećene stanju u zdravstvu. Posebno zanimanje zaposlenih u sustavu zdravstva, ali i pacijenata izazvao je prijedlog ministra o nabavi nove opreme. Na prvu, milijunska ulaganja čine se neostvarivim u ovom trenutku, ali nakon detaljne analize stanja te podastiranja podataka o milijunima koje ova županija svake godine plaća pacijentima za liječenje u bolničkim središtima drugih županija, a jedan od razloga je svakako i zastarjela i nepouzdana oprema, ulaganja se čine više nego opravdanim.

„Prijedlog o nabavi nove opreme za zdravstvene ustanove u SBŽ-u nije nov. On postoji već tri do četiri godine, a dala ga je Svjetska banka na temelju urađene analize u našim zdravstvenim ustanovama”, kaže Nikola Grubešić, ministar zdravstva SBŽ-a. Prema analizi Svjetske banke, ali i ministarstva zdravstva, nabavna vrijednost opreme koju koristi pet bolnica u SBŽ-u iznosi 35 milijuna maraka. Sadašnja vrijednost opreme procijenjena je na samo 4,2 milijuna maraka. Domovi zdravlja u 12 sb. općina raspolažu opremom čija je stvarna vrijednost procijenjena na tek 2,1 milijun maraka. Nabavna vrijednost opreme je 16, 7 milijuna.

„Ovi podaci zapravo nam govore da je nabava opreme više nego neophodna jer postojeća je više od 80 posto amortizirana što znači da joj je rok trajanja još najmanje dvije do tri godine. Tada naše zdravstvene ustanove ostaju i bez onog što sad imaju, a to je stara oprema koja je u većini slučajeva nepouzdana”, pojašnjava ministar Grubešić. On naglašava i kako stanje u svim zdravstvenim ustanovama SBŽ-a nije isto kada je oprema u pitanju.
„Primjerice, vrijednost opreme bolnice u Bugojnu je 37.912 maraka, dok Dom zdravlja Travnik, općine u kojoj živi četvrtina stanovništva SBŽ-a, raspolaže opremom vrijednom tek 49.460 maraka. To je više nego zabrinjavajuće”, naglašava ministar Grubešić.
Za nabavu opreme prema analizi ministarstva zdravstva, potrebno je pet do šest milijuna eura.

Ana Popović / VL