U Novom Travniku prave čajeve i kreme po svjetskim standardima

Firma „Herceg“ iz Novog Travnika pionir je organske proizvodnje u BiH i već 20 godina uspješno kreira proizvode od nevena i drugog ljekovitog bilja zadovoljavajući zahtjevne međunarodne kriterijume.

Kvalitet organskih proizvoda „Herceg“ potvrđen je još 2003. godine sertifikatom za organske proizvode dobijenim od švedske sertifikacijske kuće „KRAV“ (International branch of the Swedish certification body), a koja je članica međunarodne asocijacije IFOAM.

Vlasnik organske proizvodnje „Herceg“ Sejad Herceg iz Travnika kaže da su proizvodi njegove firme od nevena još 2004. godine izlagani na sajmu organskih proizvoda u njemačkom Ninbergu.

„U asortimanu imamo pet proizvoda od ljekovitog bilja, nevenovu kremu, ulje i čaj, kantarion ulje, gavez kremu. Razvijamo i asortiman hladno cijeđenih sokova od borovnice, kupine, maline, aronije i od ovog bobičastog voća proizvodimo i džemove“, naveo je Herceg.

Ova travnička firma radi i na kreiranju preparata na biljnoj bazi, za zaštitu kože od različitih oboljenja, gljivica, ekcema, te na kreiranju vaginaleta proizvedenih takođe na biljnoj organskoj bazi.

Do 2004. godine sirovinu su izvozili, ali su se zatim odlučili na proizvodnju gotovih proizvoda koje trenutno plasiraju na domaće tržište.

Imaju u planu proširenje proizvodnje i izvoz viškova u SAD i Rusiju, na čemu rade zajednički s drugim partnerima okupljenim u Savez udruženja organskih proizvođača „Organsko FBiH“.

Radnike zapošljavaju s proljeća, do konca jeseni, dok su zimi pogoni u mirovanju i porodica Herceg, uz jednog radnika „održava topli režim“. Zbog neadekvatne podrške države, kažu, nisu u mogućnosti da zapošljavaju veći broj radnika tokom cijele godine.

Od njihove proizvodnje, međutim, živi oko 200 porodica od kojih otkupljuju bilje i šumske plodove. Uglavnom su to stanovnici s područja Travnika i Vakufa, s planina Vranica i Vlašića.

„Imamo hladnjaču od 100 tona i dvije sušare koje mogu za 24 sata osušiti oko dvije tone, imamo pogon za preradu, uložili smo u sve oko 2,5 miliona KM, ali nema ambijenta povoljnog za poslovanje“, ističe Herceg.

Dodaje da su nameti veliki, da se stalno suočavaju s vremenskim neprilikama, a da nema fondova za sanaciju, kao i za turbulencije cijena.

„Ambijentalno, mi u BiH imamo resurse, kvalitet, proizvode i proizvođače koji su savladali organsku proizvodnju, ali moramo imati više i redovne podsticaje, smanjiti doprinose u poljoprivredi bar duplo i uspostaviti zaštitni mehanizam“, rekao je Herceg.

Herceg kaže da poljoprivredni proizvođači ne ostvaruju profit, te da su prinuđeni na rizike da bi nešto ostvarili.

„Donosioci odluka sputavaju poljoprivrednu proizvodnju iako bi BiH mogla da bude konkurent na svjetskom tržištu u oblasti proizvodnje meda, ljekovitog bilja, šumskih plodova, vode, sireva… Naši proizvodi dobijaju zlatna odlikovnja na svim takmičenjima, a naši konkurenti na susjednim tržištima imaju po deset puta veće podsticaje. Kako da budemo konkurentni, nemamo zaštitnih mehanizama i jako je teško privređivati u BiH, pogotovo kada je poljoprivreda u pitanju“, naglasio je Herceg.

Uprkos trenutnim uslovima za poslovanje u BiH, Herceg ne posustaje i sopstvenim radom, ulaganjem, planira i razvija proizvode koji iz dana u dan osvajaju sve više kupaca i otvaraju mu vrata za nastup na svjetskim tržištima.