U kraljevskome Jajcu nakon više od tri mjeseca puštena voda na vodopad

Nakon više od tri mjeseca puštena je voda na vodopad, koja je zbog sanacije vodopada drvenim koritom bila usmjerena izravno u rijeku Vrbas, pa je kraljevski grad Jajce ostao bez svoje krune. Sanacija korita rijeke Plive i vodopada spada u najsloženije građevinske radove u BiH. U trećoj fazi osiguran je desni bok vodopada i izgrađena bućnica, betonirano tlo na koje pada voda koja će preko preljevnog praga, visine oko 3,5 m, teći u Vrbas.

Zahtjevni radovi

Bućnica je dužine 30, dubine 5 m i ublažavat će udare vode na podnožje vodopada, osobito u vrijeme poplava kada na vodopad, umjesto sadašnjih 3-5 kubika, ide i više od 300 kubičnih metara vode u sekundi. Izbušeno je više od 1.500 m bušotina u koje su postavljeni armirano-betonski šipovi, ugrađeno je oko 4.000 kubika betona, oko 500.000 kg željeza, a za oblaganje betonskih zidova, ispunjenje pećina u podnožju vodopada i postavljanje gabiona na desnoj strani utrošeno je stotine kubika kamena.

Na ovom projektu radili su stručnjaci Energoinvesta iz Sarajeva i Elektroprojekta iz Zagreba, a investitor je Ministarstvo turizma i okoliša FBiH.

Teški uvjeti

Radnici i stručnjaci Heringa iz Širokoga Brijega radili su u veoma teškim uvjetima. Nadzor je obavila tvrtka Baring iz Jajca. Vrijednost treće faze je 3,5 mil. KM, a cjelokupna sanacija iznosit će više od 10 mil. KM. Četvrta faza podrazumijevat će uređenje okoliša oko vodopada, izrada šetnica i pristupnih putova. Stručnjaci smatraju da je vodopad u Jajcu nastajao tijekom 20.000 godina i sanacijom će biti trajno zaštićen.

VL / HB.org