U kolovozu prošle godine odobreno najviše zahtjeva za moratorij, “posebne mjere” još traju

Mnogi građani Bosne i Hercegovine koji imaju kreditna zaduženja bili su pogođeni pandemijom koronavirusa na način da je ona utjecala na njihovu mogućnost vraćanja kredita, budući da su im bila smanjena primanja ili su ostajali bez posla. Ni tvrtke nisu bile pošteđene gubitaka.

Banke, mikrokreditne organizacije i leasing društva, ili kako ih u Agenciji za bankarstvo nazivaju – subjekti bankarskog sustava, primjenjuju privremene mjere za oporavak od negativnih posljedica prouzročenih koronavirusom, te su oni mogli odobravati moratorij na isplatu kredita, ali i druge posebne mjere. Zahtjevi za moratorij, kako nam je pojašnjeno iz Agencije, mogli su se podnijeti do 30. lipnja ove godine, a za ostale posebne mjere to se može učiniti do kraja ove godine. – Posebne mjere su odobravane fizičkim osobama sa smanjenim primanjima kućanstva, neovisno o primanjima klijenata subjekata bankarskog sustava(SBS). U slučaju pravnih osoba, SBS vrše analizu i odobravaju posebne mjere ukoliko utvrde da je došlo do pogoršanja kreditne sposobnosti klijenta, što utječe na uredno izmirenje obveze (naprimjer smanjenje prihoda, povećanje cijena robe i usluga koje koriste u redovnom procesu rada, privremeno zatvaranje poslovnog objekta i slično) – naveli su iz Agencije.

Odobravanje olakšica Odlukama Agencije o privremenim mjerama koje SBS primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih virusnim oboljenjem COVID-19 utvrđene su mjere sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih pandemijom. One se, između ostalog, odnose na odobravanje olakšica fizičkim ili pravnim osobama čiji su prihodi, odnosno izvori za otplatu značajno smanjeni kao posljedica utjecaja pandemije i time je otežano, onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obveza prema SBS.

Banke, mikrokreditne organizacije i leasing društva su na osnovu zaprimljenih zahtjeva za odobrenje posebnih mjera, izvršene kreditne analize, procjene budućih novčanih tijekova, kao i ostalih elemenata utvrđivale usklađenost zahtjeva sa odlukama Agencije o privremenim mjerama koje SBS primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih koronavirusom. Drugim riječima, onima koji su ispunjavali sve uvjete, moratorij na kredit je većinom odobren, ali dešavalo se i da takav zahtjev bude odbijen. – U određenim slučajevima nisu bile utvrđene ili dokumentirane okolnosti po kojima bi subjekti bankarskog sustava mogli odobriti zahtjev. Dio zahtjeva koji nisu prihvaćeni odnosio se i na klijente čije poteškoće nisu isključivo u vezi s pandemijom, te iz tog razloga nisu mogli biti obuhvaćeni privremenim mjerama – istaknuli su iz Agencije. Aktivan iznos izloženosti obuhvaćen nekom od posebnih mjera u bankama sa 31. kolovozom 2021. godine iznosi 500,3 milijuna KM ili 3,1 posto u ukupnom kreditnom portfoliju.

– Ukupan iznos kreditnog portfolija pravnih osoba koji je trenutno obuhvaćen nekom od aktivnih mjera je 473,8 milijuna KM ili 5,6 posto kreditnog portfolija pravnih osoba, dok portfolio stanovništva pod aktivnim mjerama iznosi 26,4 milijuna KM ili 0,4 posto kreditnog portfolija stanovništva. Najviše zahtjeva u kolovozu 2020. Poređenja radi, na 31. prosinca 2020. godine, jedna milijarda KM ili 6,7 posto od iznosa ukupnih kredita banaka je bilo obuhvaćeno nekom od aktivnih mjera propisanih Odlukom o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih koronavirusom. – Ukupan iznos kreditnog portfolija pravnih osoba koji je bio obuhvaćen nekom od aktivnih mjera je 892,5 milijuna KM ili 11,2 posto kreditnog portfolija pravnih osoba, dok je portfolio stanovništva pod aktivnim mjerama iznosio 133,7 milijuna KM ili 1,8 posto kreditnog portfolija stanovništva.

U kolovozu 2020. godine zabilježen je najveći udjel odobrenih mjera, i to 22 posto u odnosu na ukupni kreditni portfolijo sa krajem 2019. godine – dodali su. Iz Agencije su kazali kako se sa ukidanjem mjera koje su otežavale poslovanje i normalizacijom dijela ekonomskih aktivnosti, povećava i broj klijenata koji odustaju od moratorija ili druge posebne mjere na osnovu vlastite procjene.

Prethodni članakPoduzeće HBM Vitez traži vozača
Sljedeći članakNastavljeno suđenje za ratni zločin Armije BiH u Križančevom Selu: Svjedokinja vidjela smrskane glave na dopremljenim tijelima