U jedan, u dva, u sridu…

Kada je 06. kolovoza 2011. godine alkarski vojvoda mr. sc. Ante Vučić izdao 296. po redu zapovid kojom su se u 6 sati pucnjem oglasile mačkule s bedema staroga Grada kako bi probudile sinjski kraj u spomen na slavnu bitku 1715. godine protiv daleko nadmoćnijeg i brojnijeg osvajača, otpočele su alkarske svečanosti.

Za vitez.info piše: Zdenko Antunović

Pokrovitelj 296. po redu Sinjske alke bio je Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, a ove godine održane su i pod simbolom UNESCO-a pod čijom je zaštitom Sinjska alka od 2010. godine kada je i  upisana u popis nematerijalne svjetske baštine u Europi, a sve ove godine kroz stoljeća pod nebeskom zaštitom Čudotvorne Gospe Sinjske.

Alka je viteško nadmetanje gdje jahač na konju u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m te pokušava kopljem pogoditi središte malog željeznog kruga koji se zove alka, a koji se nalazi na visini od oko 3,2 m iznad tla. Alka se sastoji od dva koncentrična kruga, gdje je manji krug veličine 3,54 cm, a veći 13,3 cm. Krugovi su međusobno spojen s tri kraka koji vanjsku kružnicu dijele na tri jednaka polja. Cilj igre je skupiti što više bodova u tri pokušaja.

Vrijednost pojedinih polja je različita te gornje polje iznad malog kruga vrijedi 2 boda, dok donja polja lijevo i desno donose po 1 bod. Pogodak u mali krug donosi tri boda. Kako su polja različite vrijednosti iz lokalnog narječja proizašli su i posebni nazivi za njih. Pogodak u donja dva polja velikog kruga naziva se “u jedan”, pogodak u gornje polje velikog kruga naziva se “u dva”, dok se pogodak u mali krug naziva “u sridu”. No ako se i ne pogodi alka, ukoliko je alkar kopljem dodirnuo alku, kaže se “u ništa”, dok ako alka ostane netaknuta, kaže se “promašio”. (1)

Na ovogodišnjoj  296. po redu, viteškoj alci nazočilo je deset tisuća posjetitelja kao i  cijeli državni vrh predvođen Predsjednikom Republike Hrvatske, dr. Ivom Josipovićem, predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i predsjednikom Hrvatskog Sabora Lukom Bebićam. Alkarski turnir su iz svečane lože pratiti i predstavnici Hrvatske vojske i crkveni velikodostojnici, kao i jedan pripadnik i jedan predstavnik Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

U Sinj, osim državnog vrha, i ove godine došao je Željko Komšić, predsjedavajući predsjedništva BiH.  Hrvatski član predsjedništva koji će, ako se ustanovi popis demokratske nematerijalna baštine zacijelo ući kao primjer uzurpacije predstavljanja izborne volje hrvatskog biračkog tijela i otvaranja procesa majorizacije nad Hrvatima  Bosne i Hercegovine.
Dodirnuti alku je pogodak «u ništa» ili nula punata.

Jednim od pogodaka «u sridu» je svakako i nastupni pozdrav  alkarskog vojvode mr. sc. Ante Vučića koji je ovom prigodom pozdravio i sve naraštaje hrvatskih branitelja koji su vođeni svojim domoljubljem  iskazali  veliko junaštvo, hrabrost, ljubav prema domovini i obranili slobodu suverene i sada i formalno europske Republike Hrvatske.

Ono što «federalni» nisu prenijeli  je nazočnost dr. Dragana Čovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je od alkarskog vojvode pozdravljen i predstavljen i kao Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora  BIH, upravo onako kakav legitimitet i ima.

Početkom kolovoza 2011. godine navršilo se 296 dana od listopadskih izbora koji se od viteškog alkarskog nadmetanja u kojima se osvajaju punti pretvorilo u niz «promašio» ili čistu nulu.

Pokušaji nelegalnog gađanja «u sridu» demokracije, nažalost potpomognuti su i od određenih krugova (alki) međunarodne zajednice koji su  punte «u ništa» zbrajali platformašima zanemarujući da je demokracija prije svega viteška borba koja se trči na sportskom terenu koji se zove demokratski izbori, sa svim svojim pridjevima, a prije svega fer i pošteno, dakle viteški.

Sama alka sa svojom podjelom na polja koji određuju punte : «u jedan», «u dva» i u tri ili «u sridu», neodoljivo podsjeća na konstrukciju post Daytonske Bosne i Hercegovine s jednom državom, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, s razlikom da su pogotci «u sridu»  rezervirani za sve izuzev za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, jer druga dva naroda imaju po jedno entitetsko polje te u startu po jedan punat.

Zato hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao politički narod, u natjecanju za institucionalnu ravnopravnost može pobijediti samo ako gađa «u sridu» i ako u toj utrci sudjeluju njegovi legitimni predstavnici.

U  čast slavodobitniku 296. Sinjske alke, mladom alkaru Anti Zorici iz Hrvaca, sa starog Grada su sinjskim krajem odjekivale  mačkule.

U čast 296. danu bez provedbe izbornih rezultata i pogodaka «u ništa», Bosnom i Hercegovinom odjekuje nezadovoljstvo i trese se platforma.
Bosni i Hercegovini upisanoj u krugu dva entiteta i tri naroda treba više punata i pogodaka «u sridu»,  jednako za sve,  jer jedino tako svi možemo biti slavodobitnici.

*(1)  [Opis nematerijalne svjetske baštine na službenim stranicama UNESCO-a]