U HKC-u Nova Bila održano književno večer o Andriću, Bosni i franjevcima

U sklopu kulturne manifestacije ,,Andrićevi dani 2019″ Hrvatski kulturni centar Nova Bila je u petak (25.10.2019.) za istim stolom okupio dvojicu ponajboljih živućih književnika u BiH, Ivana Lovrenovića i Josipa Mlakića. Poznati književnici u jednosatnom razgovoru su jedva uspjeli “zagrebati” veličanstveni opus i književnu ostavštinu našeg, po mnogima, najvećeg književnika – Ive Andrića.

Razgovor je ponajviše bio usmjeren na dvije teme koje se konstantno prožimaju u djelima ovog književnika-nobelovca, a to su – Bosna i bosanski franjevci stoji na stranicama HKC Nova Bila.

Razgovor je moderirala dramaturginja i dramska pedagoginja iz Travnika Anela Križanac, uspjevši u nekoliko pitanja uokviriti barem jedan značajniji dio Andrićeve književne ostavštine, a intimna atmosfera prekrasnog ambijenta HKC-a i ovoga se puta pokazala odličnim izborom za ovaj značajni događaj koji je prepoznala i publika iz cijele županije.

“Svi mi u Bosni mislimo da svijet počinje i završava s nama. I Andrić je sebe poistovjećivao s Bosnom, no on je prije svega velika svjetska vrijednost i književna činjenica”, počeo je svoje izlaganje Lovrenović s kojim se složio i Mlakić spomenuvši kako je Andrić posebno daleko otišao u smjeru propitivanja ljudskog zla.

Osim književnog razgovora imali smo priliku pogledati i kratki dramski prikaz scene iz Lovrenovićevog djela ,,Putovanje Ivana Frane Jukića”, kojeg su odigrali članovi Studentskog teatra Franjevačke teologije u Sarajevufra Silvio Zlatarević i fra Oliver Livančić.