U Gučoj Gori svečano proslavljen blagdan sv. Franje Asiškog

Proteklog vikenda je u dvorištu samostana u travničkoj župi “sv. Franje Asiškog” u Gučoj Gori proslavljen patron župe, blagdan sv. Franje.

Svečano misno slavlje predvodio je župnik iz Međugorja fra Marinko Šakota uz koncelebraciju još 30 svećenika iz Lašvanske doline.

Fra Marinko je u svojoj propovijedi govorio o životu svetog Franje, koji je ostavio očevo bogatstvo i krenuo Božjim putem. Napomenuo je za sve vjernike, kako je jako važno krenuti stazama I putem Božjim, otkriti svoj identitet i slijediti Krista.

Nemojte biti robovi i ovisiti o drugima, budite zahvalni, ali ne očekujte da se vama zahvaljuje, poručio je fra Marinko.

Gučogorska župa i samostan sv. Franje proslavili su dakle i ove godine svog nebeskog zaštitnika uz prisustvo tisuće hodočasnika iz svih krajeva naše zemlje, piše centralna.ba.

Sv. Franjo Asiški od samog nastanka gučogorske župe i samostana slavi se kao njezin zaštitnik. Već od ustanovljenja ove župe, a posebno podizanjem samostana 1859. godine, čini se da je bilo posve razumljivo da budu pod zaštitom sv. Franje.

Naime, u samostanu su bili godinama smješteni svi franjevački naukovni zavodi (gimnazija, novicijat, bogoslovija) u kojima su odgajani mladi ljudi koji su željeli slijediti primjer utemeljitelja franjevačkog reda.

Sveti Franjo Asiški utemeljitelj je franjevačkog reda ili Reda manje braće i suutemeljitelj Reda klarisa ili Reda siromašnih gospođa.