U galeriji “Aluminij” u Mostaru održana izložba Antuna Masle

U sklopu Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar, u Galeriji “Aluminij” u Mostaru održana je izložba Antuna Masle.

Na izložbi je predstavljeno 38 djela tog dubrovačkog slikara i jedinstvenog stvaratelja koja će biti dostupna za razgledavanje svim ljubiteljima likovne umjetnosti.

Izložbu je otvorila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Počašćena sam što imam privilegiju otvoriti vrhunsku izložbu poznatog hrvatskog akademskog umjetinika i pjesnika Antuna Masle. Vjerujem da će ljubitelji likovne umjetnosti uživati u djelima jedinstvenog slikarskog majstora koji nam je ostavio djela s pečatom izuzetne stvaralačke osobnosti. Upućujem veliku zahvalu Dubrovačkim ljetnim igrama na čelu s ravnateljicom, na dragocijenom i velikom daru, postavi izložbe akademskog umjetnika Antuna Masle Mostarskoj Matici hrvatskoj, odnosno 20. objetnici Mostarskog proljeća. S ponosom otvaram likovnu izložbu u gradu Mostaru za kojeg možemo bez pretjerivanja kazati da je metropola bosansko-hercegovačke kulture. Nadam se da će u velikom broju biti posjećena kao i svi drugi sadržaji međunarodne kulturne manifestacije”, izjavila je Dujmović.

Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci naziv je Masline izložbe čija su djela u vlasništvu njegove obitelji, kćeri Brigite i Dolores. Postmoderno vrijeme Maslu je prepoznalo ne samo kao vrsnog slikara koloristu i umjetnika nego i kao nadarenog pisca i pjesnika. Svaka njegova slika uvijek je i jedinstvena i zagonetno neuhvatljiva, a u tome je i posebnost njegovog umjetničkog stvaranja.

Masle je rođen 1. rujna 1919. u Orašcu pokraj Dubrovnika, a umro je 20. kolovoza 1967. godine. Prve je likovne poduke dobio od Koste Strajnića, a prvi je put izlagao kao osamnaestogodišnjak u Splitu. Svoju prvu samostalnu izložbu priredio je 1952. godine u Dubrovniku. U razdoblju od 1955. do 1964. priredio je niz izložbi s Đurom Pulitikom, a izlagao je i u Francuskoj, Italiji, SAD-u… Posljednje 2 godine života borio se s teškom bolešću, a premda je preminuo prije 48. rođendana, ostavio je iznimno velik slikarski opus.

Izložba je otvorena i besplatna za razgledavanje  do 11. svibnja ove godine.

Prethodni članakDodjelom kredita poduzeću “TOM” d.d. Vlada F BiH potiče razvoj gospodarstva u Skopaljskoj dolini
Sljedeći članakVITEZ ECOS ROMARI : Palavra preskače sezonu zbog tromboze, Bambur 3 mjeseca “out”