U Fojnici radionica i info dani “Primjena novih tehnologija u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije”

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine od 21. do 23. kolovoza u Fojnici organizira radionicu i info dane pod nazivom “Primjena novih tehnologija u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije”.

To ministarstvo je jedan od partnera strateškog projekta „Alterenergv” koji se realizira u okviru IPA Jadranskog programa prekogranične suradnje.

U projekt je uključeno i 17 projektnih partnera iz Srbije, Crne gore, Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije i Albanije, a vodeći partner projekta je Mediteranski odsjek regije Apulia iz Italije.

Specifični cilj jeste razvijanje i korištenje modela za održivo upravljanje energetskim resursima u malim zajednicama, s populacijom manjom od 10.000, a za BiH su izabrane dvije općine, Čajniče i Bosanski Petrovac u kojima će biti implementirani pilot projekti.

Projektom je predviđena i pomoć razvoju malih i srednjih poduzeća u BiH, a podrška se ogleda kroz jačanje sistema za pružanje usluga na lokalnom nivou s ciljem da se omogući i ubrza investiranje malih i srednjih poduzeća iz BiH u jadransku regiju.

Tijekom info dana zainteresiranim izlagačima će se osigurati gratis prostor za izložbu, a bit će organizirana i posjeta postrojenjima obnovljive energije u okolini Fojnice, saopćio je Odjel za edukaciju Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj.