u FBiH vozačima naplaćuju punu kaznu unatoč donesenom Zakonu

Od 14. kolovoza ove godine FBiH po ugledu na susjednu Hrvatsku i Srbiju uvela je novi Zakon o prekršajima po kojem vozači koji odluče zbog prometnog prekršaja platiti kaznu u roku od osam dana, polovicu iznosa im policija oprašta.

Cilj novog zakona u kojem se prometnim prekršiteljima oprašta 50 posto iznosa kazne je poboljšanje učinkovitost naplate i smanjenje broja predmeta koji se zbog prometnih prekršaja godinama vuku pred sudovima.

Pritužbe građana

Upravo kad se ovih dana odluka trebala primjenjivati počele su brojne pritužbe građana na račun rada policije koji tvrde da se Zakon ne primjenjuje, već kazne naplaćuju po starom, bez oprosta pola iznosa.

“Prije tri dana skrivio sam prometni prekršaj. Otišao sam do MUP-a u Mostaru u želji da u roku od osam dana platim izrečenu kaznu koja bi po novom zakonu trebala biti 50 posto manja. Ne samo da sam trebao platiti cijelu kaznu, već me službenik onako ispod oka pogledao i rekao “svi bi nešto džaba”. E zbog takvog poteza policije odlučio sam kako kaznu neću platiti te zatražiti pojašnjenje, ali mi istječe rok od osam dana i kome se sad obratiti?,” pojašnjava svoje iskustvo za Večernji List revoltirani vozač. U potrazi za pojašnjenjem glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak za Večernji list tvrdi kako se ove pogodnosti ne mogu primijeniti na one prekršitelje koji su prometne kazne počinili prije stupanja na snagu novog Zakona o prekršajima FBiH. “Nema primjene retroaktivno, znači stare kazne se plaćaju po starom zakonu. U ovom slučaju je očito da policija još nije spremna za primjenu novih zakonskih odluka jer se očito kasni oko obavijesti, provedbenih akata. Neka oštećeni građani potraže ponovno pojašnjenje” istaknuo je Bošnjak.

Loša koordinacija

I iz ostalih županija i gradova stižu slične primjedbe, što nameće zaključak da je koordinacija između policijskih tijela jako loša i spora te će za punu primjenu novih Zakonskih riješenja trebati još čekati, doznaje Vecernji.ba.

Prije par dana objavljen je podatak po kojem ukupni iznos prekršajnih naloga koji su postali pravomoćni u 2008. godini, a zastarjeli u 2013., koje su izdale različite razine vlasti u BiH, iznosi 20,385.836 KM. U Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH navode da je uglavnom riječ o prometnim prekršajima kao što su nevezivanje pojasa, prekoračenje brzine, nepropisno parkiranje, vožnja u alkoholiziranom stanju…

Izvor