U FBiH u ovoj godini više novca za branitelje, invalidnine, poljoprivredu…, kapitalna izdvajanja manja

Federacija BiH proteklog je tjedna dobila proračun za ovu godinu u rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM.

U oba doma Parlamenta FBiH usvojen je s 50 amandmana koje su uložili zastupnici HDZ-a BiH i stranaka “osmorke” u Zastupničkom domu. Povećanje za 20,1 posto, odnosno za 1,1 milijardu KM, ostvareno je zahvaljujući ponajprije rastu poreznih prihoda, posebice iz doprinosa za MIO te od neizravnih poreza. Ukupni prihodi od poreza projicirani u proračunu za 2023. iznose 4,8 milijardi KM i u odnosu na prethodnu godinu veći su za 864,8 milijuna KM ili 21,7%. Neporezni prihodi, tekući transferi i donacije planirani su u iznosu od 603,8 milijuna KM, što je za 111,1 milijun KM ili 22,6% više u odnosu na 2022. Rast prihoda otvorio je mogućnost povećanja mirovina, ali i plaća proračunskih korisnika i brojnih drugih davanja, od branitelja do socijalnih kategorija. Tako su transferi pojedincima planirani u iznosu od 3,7 milijuna KM i veći su za 702,1 milijun KM ili 23% u odnosu na 2022. Najznačajnije povećanje odnosi se na transfere nužne za redovito usklađivanje mirovina te izvanredno povećanje najnižih mirovina od studenoga 2022. za 5%. Za isplatu mirovina u 2023. planirano je 2,7 milijardi KM, što je za 536,5 milijuna KM više u odnosu na prošlu godinu. I za branitelje i invalide planirano je više novca, i to za isplate mirovina ostvarenih po osnovi Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju – 22,2 milijuna KM, dok je stavka za invalidnine uvećana za 6,3 milijuna KM, donosi portal Večernjeg lista BiH.

Ukupan iznos za isplate mirovina po više zakonskih osnova uvećan je za 665 milijuna KM. Za 54 milijuna KM povećani su poticaji za poljoprivredu, za 10,5 milijuna KM veća su izdvajanja za isplatu naknada roditeljima njegovateljima, za 18 milijuna KM uvećana su izdvajanja za neratne invalide, dok je za isplatu dječjeg doplatka planirano 56 milijuna KM više. Zavodu za zdravstveno osiguranje bit će doznačeno 5 milijuna KM, a s 10 milijuna KM pomoći će se parovima koji se bore s neplodnošću kroz financiranje biomedicinski potpomognute oplodnje. Uvid u dokument proračuna pokazuje da su uvećani i drugi tekući transferi drugim razinama i fondovima.

Tekućim transferima drugim razinama vlasti i fondovima koji su povećani obuhvaćen je i projekt potpore EU-a BiH u cilju ublažavanja negativnog socioekonomskog utjecaja energetske krize u iznosu od 90,3 milijuna KM, navodi se u tekstu Večernjeg lista BiH. Navedena financijska sredstva dio su paketa energetske potpore namijenjenog saniranju posljedica poskupljenja energenata za gospodarstvo i ugrožena kućanstva u BiH. Javna poduzeća u ovoj godini mogu računati na uvećane subvencije za 57,6 milijuna KM, dok su subvencije privatnim poduzećima ostale na razini prošlogodišnjeg iznosa od 4,6 milijuna KM.

Za uvezivanje staža zaposlenima u javnim i privatnim poduzećima planiran je milijun KM više, a zanimljivo je da je pola milijuna KM predviđeno na ime subvencija za nabavu električnih automobila. U proračunu FBiH za 2023. kapitalni transferi planirani su u iznosu od 269,7 milijuna KM. U usporedbi s prethodnom godinom manji su za 50,2 milijuna KM ili za 16%. S druge strane, kapitalni transferi drugim razinama vlasti i fondovima planirani su u iznosu od 62 milijuna KM i veći su za 4% u odnosu na 2022. Uz navedene kapitalne transfere, planirana su i financijska sredstva za nastavak izgradnje sportske dvorane Mostar od 3,5 milijuna KM, bazena Mostar od 8 milijuna KM te HNK Mostar od dva milijuna KM.