U FBiH nema sumnji na koronavirus, prati se situacija

Na području Federacije BiH dosad nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19).

Međutim, epidemiološka situacija u svijetu se brzo mijenja te se pojava COVID-19 može očekivati i u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini.

U priopćenju za javnost Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) navodi se da se u FBiH u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), po Naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ), provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH.

Cilj je rano otkrivanje potencijalnih slučajeva COVID-19 da bi se, kontrolom osoba s kojima su bili u kontaktu, poduzimale mjere za daljnje sprječavanje širenja virusa.

To podrazumijeva „ulazni screening“ za putnike koji dolaze s područja Kine u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke i broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti.

Strani i bh. državljani sa stalnim ili privremenim boravkom u Federaciji BiH (koji se vraćaju s područja Kine) stavljaju se, u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima, pod zdravstveni nadzor (obvezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u razdoblju od 14 dana).

– U veljači je, na području FBiH 26 osoba, stavljeno pod zdravstveni nadzor. Obzirom da je za pojedine isteklo inkubacijsko razdoblje, trenutno je deset osoba pod zdravstvenim nadzorom – navodi se.

Odlukom Kriznog stožera FMZ od danas se iste mjere na granici, kao i unutar FBiH, odnose i na putnike s područja Italije, Južne Koreje i Irana.

– Pozivamo sve bh. i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a unazad sedam dana vratili su se u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se telefonom, bez obzira imaju li simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji.

U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti županijski zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć – ističe se.

Krizni stožer FMZ, u cilju sigurnosti učenika i nastavnika, preporučuje otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih putovanja u Italiju. Svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran.

– Za adekvatan odgovor na pojavu novog koronavirusa u našoj državi potrebna je maksimalna odgovornost, suradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim razinama vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno – ističe se.

S tim u vezi, podsjećaju na generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe čija je sezona u tijeku), a odnose se i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i treba ih se pridržavati.

– Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku, na bazi alkohola. Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom (baciti maramicu, odmah nakon korištenja) i oprati ruke.

Izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta neopranim rukama. Izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašlju i otežano dišu. Potrebno je držati distancu (od najmanje jedan metar) između ljudi posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.

Ako imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno telefonom zdravstvenom radniku naglasite povijest putovanja – navodi se.

U priopćenju se naglašava da Krizni stožer FMZ aktivno prati situaciju koja se jako brzo mijenja, te će se u skladu s aktualnom situacijom mijenjati i mjere i preporuke.

– Više informacija o novom koronavirusu, te druge preporuke za stanovništvo i zdravstvene radnike dostupni su na web stranicama Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH – navodi u priopćenju za javnost FMZ.

Prethodni članakČović danas u posjetu Fojnici i Jajcu
Sljedeći članakVITEZ: Neodgovorni pojedinici nekontrolirano spaljuju korov i izazivaju požare