U Domu zdravlja novi mamograf počeo s radom

mamograf-660x330

mamograf-660x330Novost u Domu zdravlja Vitez. Naime, s radom je konačno započeo novi mamograf, što je obradovalo žene s područja ove općine koje su na preglede morale potegnuti do Bugojna ili Kiseljaka. Sada to više neće biti potrebno i to sve zahvaljujući nevladinoj udruzi “Svjetlo” koja je kroz humanitarne akcije prikupila 52 tisuće maraka za kupnju mamografa.

U akciju se krenulo kada je mamografu starom 16 godina federalna inspekcija za nuklearnu medicinu zabranila rad. Tada je norveško Veleposlanstvo u BiH pomoglo s 50 tisuća maraka tako da je kupljen i mamograf ali i kompletan laboratorij za razvijanje rendgen filmova. Dragica Jurčević, predsjednica udruge “Svjetlo” iz Viteza, ponosna je što su žene, ali i svi drugi građani općine pokazali veliko srce.

Besplatni pregledi

“Pregledi za sve žene su besplatni. Akcija je trajala četiri mjeseca, a za to vrijeme alarmirali smo sve žene Viteza preko medija, uputili smo zahtjeve za donacijama, organizirali humanitarne večere, šivali cekere, radili frizure. Sve s ciljem da prikupimo novac za novi mamograf. Preko Doma zdravlja imenovan je koordinator akcije radiolog dr. Pejović zahvaljujući prvoj donaciji norveškog Veleposlanstva u BiH od 50 tisuća maraka. Sugrađani općine Vitez su donirali ostatak od 52 tisuće maraka. Teško nam je nabrojati sve donatore koji su potpomogli naše akcije, no, ipak bih istaknula pjevača Matu Bulića koji je došao iz Hercegovine pjevati na našoj humanitarnoj večeri. Frizeri CM-a jedan dan radili su frizure samo za našu udrugu, a sav zarađeni novac su darovali za kupnju mamografa. Naravno, i viteški poslodavci dali su svoj doprinos ovoj akciji”, kazala je Jurčević. Zanimljivo je napomenuti da je u Vitezu unatrag deset godina zabilježen 351 slučaj oboljelih žena od raka dojke, što je znatno više od prosjeka u ostalim općinama.

Mamografija i za Romkinje

Prema riječima radiologa dr. Dragana Pejovića, u Domu zdravlja Vitez mamografija se radi nešto više od desetak godina.

“Potrefilo se da je stari uređaj svoje odradio tako da smo bili primorani nabaviti novi. U tome su nam pomogli građani Viteza preko udruge ‘Svjetlo’ i na taj način se uspio održati kontinuitet pregleda. Mamografija je još uvijek zlatni standard u dijagnostici malignih oboljenja dojke. To znači da je to još uvijek najbolja dijagnostička metoda za rano otkrivanje maligniteta dojke. U nekoj gruboj procjeni kvalitetna mamografija u odnosu na ultrazvuk omogućuje i dvije godine prije rano otkrivanje raka dojke, što na kraju znači i uspješno liječenje”, kaže dr. Pejović.

U idućih nekoliko dana usluge ovog mamografa koristit će i 50 Romkinja iz naselja Sofa kod Viteza koje će na pregled doći u organizaciji jedne humanitarne organizacije.

S. Stipović | Dnevni list