U Busovači ukraden zlatnik milijunske vrijednosti

Nepoznati lopovi preksinoć oko 21.30 sati provalili su na obiteljsko imanje Duška Grubešića te izvršili premetačinu stvari u njegovoj i bratovljevoj kući. Bila bi to još jedna u nizu svakodnevnih krađa iz policijskih biltena da provalnici s nakitom nisu odnijeli i zlatnik „aurej”, milijunske vrijednosti.

Ekipa „Dnevnog avaza” posjetila je jučer obitelj Grubešić, koja je još u šoku. Stvari u više soba doslovce su ispreturane.

– Imali smo goste iz Hrvatske za blagdan i s njima šetali gradom. To su lopovi, očigledno, „upratili”. Susjeda je vidjela vozilo i trojicu muškaraca ispred kuće. Mislila je da smo se mi vratili zbog nečega. Kada smo krenuli natrag prema kući, oni su pobjegli, dio grupe autom, a dio kroz šumu – priča nam Duško.

Lopovi su odnijeli novac, 8.000 KM koje je njihov sin dobio u nedjelju u crkvi, na pričesti, ali i dragocjenosti, ručne satove, ogrlice, uspomene…

– Zlatnik „aurej” 1968. kupio je moj otac od poznanika s posla. Znajući da moj otac voli starine, ponudio mu je zlatnik za tadašnje 2.000 dinara. To je bila sitnica, jer je otac imao plaću od 55.000 tadašnjih dinara – kaže Duško.

Prije rata Duško je zlatnik odnio u Numizmatički centar u Zagrebu i tada je dobio objašnjenje koje je zabilježio.

– Tada mi je rečeno da se radi o „aureju” koji je korišten u međunarodnom prometu i kojim su plaćani vojnici u pohodima, osvajanjima. Rečeno mi je da postoje tisuće zlatnika „aurej”, ali samo jedan ovakav, koji time ima posebnu numizmatičku vrijednost – priča Grubešić.

Upitali smo ga i otkud tvrdnja u policiji da zlatnik vrijedi milijun do dva milijuna maraka.

– Zlatnik ima toliku vrijednost. Njegova vrijednost u zlatu možda je do tisuću maraka, ali posebnost i jedinstvenost daju mu vrijednost. U Zagrebu mi je rečeno da nosim to kući i čuvam da ne bih izgubio glavu zbog toga. Tada mi je kazano da su kolekcionari spremni dati i dva milijuna maraka za takav primjerak. Nikada ga nisam ni pokušao prodati, jer ga smatram obiteljskim predmetom i nadam se da ću ga takvog dobiti natrag. Sada ga ukradenog nitko ne smije kupiti, niti izložiti, a kradljivcu nema vrijednost – tvrdi Duško.

Osam grama zlata

Zlatnik je promjera oko 17 milimetara, a ima oko osam grama čistog 24-karatnog zlata. U zlatarama bi mogao biti prodat za oko 700 KM. Sam zlatnik možda vrijedi 1.000 do 2.000 KM.

Marušić: Tragamo za kradljivcima

Dežurni tužitelj Tužiteljstva SBŽ Seid Marušić potvrdio je da policija na osnovu njegovih naloga intenzivno traga za provalnicima u kuću Grubešićevih.

– Na mjestu provale izuzeti su određeni tragovi, koji uz izjave svjedoka i ono što za sada znamo o slučaju, usmjeravaju istragu u određenom pravcu. Želimo vjerovati da će počinitelji, kao i otuđeni nakit, vrijednosti i novac, brzo biti pronađeni i vraćeni vlasniku – kazao nam je Marušić.

Dnevni avaz / HB.org