U Busovači svečano obilježen blagdan sv. Ante Padovanskog

Najveće svetište sv. Ante Padovanskog u Bosni svakako je Busovača. A što je potvrđeno i ovaj put. Naime, u utorak navečer i u srijedu tijekom cijeloga dana  u ovaj srednjobosanski gradić slijevala  se rijeka hodočasnika iz pravca Zenice, Travnika, Kiseljaka… I više tisuća vjernika i svetog Antu molila za zagovor kod Svevišnjeg. Najviše vjernika, prema informacijama iz Župnog ureda, njih i više od 12 tisuća, okupilo se u utorak navečer na misi uočnici (večer uoči blagdana) koju je predvodio vrhbosanski metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljič.

Nešto manje vjernika, zbog prijeteće kiše, sparine, a i dan je bio radni, okupilo se na blagdanskoj svetoj misi, koju je, uz koncelebraciju mjesnog župnika, fra Zorana Jakovića, i još četvoricu svećenika, predvodio dr. fra Šimun Bilokapić, profesor  moralne teologije na splitskom Bogoslovnom fakultetu. Uz mnoštvo vjernika, blagdanskoj svetoj misi prisustvovali su i brojni županijski dužnosnici svih struktura vlasti na čelu s predsjednikom ŽO HDZ-a BiH, Radojom Vidoviće, te brojni visoki dućžnosnici federalni i državnih struktura vlasti koje su predvodili Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i dr. Dragan Čović, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora i hrvatski član Predsjedništva BiH. Svetoj misi bili su i visoki dužnosnici iz Republike Hrvatske, na čelu s zamjenikom predsjednika hrvatskog Sabora, Milijana Brkića.

Na blagdan u večernjim satima u Busovači je slavljena je i sveta misa za djecu i mladež, a uz veliki broj prisutnih, svetu misu je predvodio, dr. fra Leon Kikić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Mnogi vjernici su zavjetno pješice stigli u Busovaču čak i iz pedesetak i više kilometara udaljenih mjesta, a blagdanskom slavlju i centralnoj euharistiji prethodilo je niz vjerski svečanosti, među njima  i 13 utoraka molitveno posvećenih sv. Anti, nebeskom zaštitniku Busovače, te svečanosti devetnice i trodnevnice.