U Busovači predstavljen roman “Medaljon”

Roman „Medaljon, autorice Anite Martinac, odnosno njegovo drugo izdanje, predstavljen je jučer u Busovači

 Nakon predstavljanja u Mostaru, Zagrebu, Splitu, Zadru, Vinkovcima, Sarajevu i mnogim drugim mjestima, ljubitelji knjige u Busovači imali su se prigodu upoznati se s ovom povijesno-ljubavnom pričom, koja progovara o stvarnim događajima i ljudima, te njihovim tragičnim sudbinama u razdoblju između 1945. i 1951. godine.
– Nažalost, još uvijek u školskim udžbenicima neće saznati o tom djelu naše povijesti. Mislim da je bitno da se ta istina otkrije, jer nema okretanja budućnosti, dok se prošlost do kraja ne istraži i na koncu pospremi – istaknula je autorica Anita Martinac.
Govoreći o likovima romana, kazala je da je opisala one koju su tragično završili, ali da namjerno nije htjela navesti imena udbaša koje u romanu spominje samo nadimkom.
– Kao kršćanin smatram da mi Hrvati nismo narod koji nosi zlo. Ono što također smatra važnim je nepobitna činjenica da povijest, koja je sve ovo vrijeme krivo prezentirana, mora početi prikazivati onakvom onakvom kakva ona doista i jest – da naša djeca znaju tu istinu, i da s tom istinom nastave dalje – zaključila je Martinac.
Predstavljanje drugog izdanja romana “Medaljon” glazbenim su točkama obilježili članovi VS “Gloria”, a predstavljači romana bili su Josip Križanović i Anto Zirdum.
Organizator predstavljanja bio je HKD “Napredak” Busovača uz potporu Davorke Dujmušić, voditeljice PO OGŠ Jakov Gotovac Novi Travnik.