U Busovači izvedena predstava ‘Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku’

U prepunoj dvorani kina Theatre u Busovači u organizaciji HKD-a “Napredak” Busovača, održana jedinstvena glazbeno-scenska predstava Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku, u režiji dvojice dragovoljaca i sudionika vukovarske obrane Damira Markuša i Damira Plavšića.

Bilo je to i predstavljanje njihovih knjiga “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” i “Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)”.

Predstava je do sada izvedena u devedesetak gradova, a izazvala je veliku pozornost i oduševljenje publike svih uzrasta. Na gledatelja djeluju svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, urlici i lavež pasa, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvučnim i svjetlosnim efektima uz prikazivanje filma o obrani Vukovara.

Na početku se gledatelja stavlja u središte vukovarske agonije tako da dječju igru prekida zvuk sirene opće opasnosti uz potpuno zamračenje. Djeca vrište od straha, a na scenu dolaze odrasli članovi HKD-a “Napredak” Busovača u nošnjama noseći barjake i crvene lampione.nU predstavi sudjeluju djeca i odrasli članovi folklornog sastava pa se tako predstavu oplemenjuje hrvatskom narodnom baštinom.

Damir Plavšić je Vukovarac koji se nakon druge godine fakulteta iz Zagreba vraća u Vukovar i priključuje obrani. Prošao je strahote logora Stajićeva, Niša i Sremske Mitrovice. Po završetku studija, vraća se u Oružane snage gdje radi do umirovljenja. Knjiga Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele) njegova je druga knjiga (prva knjiga je Zapisi iz srpskih logora).

Knjiga završava posljednjom stranicom ratnog dnevnika kojeg je vodio njegov pokojni otac Ivan Zvonimir, vukovarski intelektualac i ratnik kojeg su ubili na Ovčari zajedno s 264 ranjenika.

Damir Markuš, vukovarski dragovoljac i pripadnik HOS-a iz Kutine borio se i preživio događanja na krvavom Sajmištu. Napisao je ’58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca’, autentično svjedočanstvo bitke za Vukovar. Knjiga je pisana u prvom licu, kao spomen na 27 poginulih suboraca iz njegove skupine od 58 ratnika.

Prethodni članakNovi Zakon od sutra na snazi: Pogledajte kolike kazne će plaćati vozači u BiH
Sljedeći članakU Vitezu održana 13. sjednica Županijskog odbora HDZ BIH ŽSB