U Bugojnu se pojavio bakterijski meningitis, ali smrtonosna bolest se krije od javnosti

Opasna bolest bakterijski meningitis, koja je smrtonosna u većini slučajeva, sve više uzima maha u Bugojnu. Kako piše Bugojno-danas.info, redakcija ovog portala dobila je poruku o širenju ove infekcije u ovom gradu, no ističu da se opasna bolest krije od javnosti.

Kako se navodi u poruci, u Sarajevu u bolnici leže dvije bebe zaražene ovom bolešću.

Poštovani, javljam vam se povodom jedne ozbiljne i opasne teme. U pitanju je zaraženost bakterijom meningokoke (meningitis) u Bugojnu. U Sarajevu sada leži beba od 6 mjeseci koja je meni bliska, a koja je zaražena tom bakterijom meningokoke, a upravo je stigla još jedna beba od 11 mjeseci, isto iz Bugojna, navodi se u poruci.

Osim toga, osoba ističe da najviše pacijenata s ovom bolešću dolazi upravo iz Bugojna.

U infektivnoj bolnici na Koševu su nam rekli da najviše pacijenata s tom bakterijom dolazi iz Bugojna i da je Bugojno trenutno najzaraženije područje. Ja sam se malo raspitao tko je sve to imao u posljednje vrijeme i došao sam do 10 djece od kojih je dvoje smrtno završilo. Molim vas, poduzmite nešto da se ovo počne istraživati jer su ovo većinom bebe i predškolska djeca. Ne daj Bože da se to uvuče u škole, to bi bila katastrofa. I što treba naše doktore bolje uputiti jer najviše griješe što na vrijeme to ne otkriju i zavlače pacijente pa je puno teže izlječenje i posljedice su daleko veće. Ovo se sve krije od javnosti. Sigurno će se još obitelji javiti koje su ovo prošle, a, također, možete sve podatke dobiti od infektivne bolnice u Sarajevu i Zenici (tamo šalju pacijente iz Bugojna), navodi se u poruci koju je primila redakcija portala.

Beba koju spominje sugovornik se navodno nalazi u prinudnoj komi i u kritičnom je stanju, no potvrde s infektivnih odjela u Zenici i Sarajevu o ovom slučaju ili o širenju bolesti nije bilo.

Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka, kihanjem ili kašljanjem. Neke od oboljelih šalju u Zenicu, a neke u Sarajevo.

ŠTA JE MENINGITIS

Simptomi meningitisa su:

povišena tjelesna temperatura

glavobolja

bol u zglobovima

osjećaj slabosti

mučnina

povraćanje

Uz jaku glavobolju, javljaju se i osjetljivost na svjetlost, dezorijentiranost i poremećaj svijesti te katkad osip po tijelu. Najupečatljiviji simptom meningitisa jest ukočenost vrata (osoba ne može bradom dotaknuti prsa).

Virusni meningitis obično prolazi bez komplikacija, dok bakterijski može ostaviti posljedice poput oštećenja sluha, vida, promjene ponašanja, teškoća u učenju, epileptičnih napada i sl. Ako dođe do razvoja septikemije (ulaska uzročnika u krv i širenje tijelom), mogući su i oštećenja tkiva, zatajenje organa i smrt.

Bakterijski meningitis češće se pojavljuje zimi i početkom proljeća, a virusni ljeti ili u ranu jesen.

Kako se zaštititi

Dobro je slijediti nekoliko koraka da bi se smanjila mogućnost zaraze odnosno širenja bolesti:

– često perite ruke sapunom i vodom, osobito nakon mijenjanja pelena, obavljanja nužde, kašljanja ili ispuhivanja nosa,

– izbjegavajte doticanja lica prljavim rukama,

– izbjegavajte bliski kontakt, kao što su ljubljenje, grljenje ili dijeljenje pribora za jelo s oboljelima,

– redovno čistite površine koje se često dodiruju, kao što su igračke i kvake, mobitele…

– izbjegavajte ubode insekata.

Protiv nekih uzročnika meningitisa postoje vakcine koje se primjenjuju bilo prema kalendaru cijepljenja bilo prema indikaciji liječnika. U nekim slučajevima, pojave bolesti u obitelji, odnosno kolektivu moguća je i preventivna primjena antibiotika prema indikaciji i pod kontrolom liječnika.

Prethodni članakPrekinuta aktivna potraga za nestalim mladićem na Ponijerima
Sljedeći članak25. obljetnica stradanja Hrvata u Buhinim Kućama