U Bugojnu obilježena 29. obljetnica razmjene 294 hrvatska logoraša iz logora ‘Stadion’

Hrvati Bugojna su danas, na blagdan svetog Josipa, obilježili 29. obljetnicu razmjene 294 hrvatska logoraša iz logora “Stadion”.

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule, nestale i umrle Hrvate Bugojna pred spomen-obilježjem u gradskom katoličkom groblju u Bugojnu, a potom je nastavljen misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Ante u Bugojnu. 

Logoraši, koji su nakon osam mjeseci zatočeništva razmijenjeni, na poseban se način sjećaju nasilno odvedenih logoraša za čijim se posmrtnim ostacima još uvijek traga, piše Fena.

Iz Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata (HULDR) Bugojno, koja je organizator današnjeg obilježavanja, kazali su kako je “agresija Armije RBiH na Hrvate Bugojna s ciljem etničkog čišćenja ovog srednjobosanskog grada krenula u srpnju 1993. godine”.

– Puno godina je prošlo, prije dvije godine našli smo četiri tijela. Nismo imali tu sreću da pronađemo još 15 nestalih. Ja sam bio osam mjeseci u logoru. Bilo je to dugo razdoblje, jesen, zima i proljeće. Bilo je tu i fizičkog i psihičkog zlostavljanja, a bilo je i onih koji su preminuli od premlaćivanja. Bilo je hladno, a cijelo vrijeme smo spavali na betonu – kazao je predsjednik HULDR-a Bugojno Marijo Mostarac napomenuvši kako se 29 godina poslije svega ipak živi, ali se ne uživa.

Bivši logoraši nisu, kako su napomenuli, izgubili nadu da će najodgovorniji biti privedeni licu pravde.