U Brajkovićima predstavljena Udruga Zora

Proteklih blagdanskih dana u Brajkovićima organizirano je predstavljanje novoutemeljene Udruge Zora. Udrugu je ovog ljeta utemeljilo nekoliko mladih, visokoobrazovanih stanovnika ovog mjesta pored Travnika koji se nadaju boljem i kvalitetnijem životu na ovim prostorima.

Brajkovići su jedno od teško stradalih travničkih mjesta. Prije domovinskog rata ovo mjesto je imalo preko 5500 stanovnika, a danas tek 380 žitelja. U ratu su stradale 132 osobe, iseljeno je preko 5000 stanovnika, a povratak je tekao sporo i nije bio sustavno podržan.

Božić tradicionalno okupi žitelje ovog mjesta te mnoštvo stanovnika susjednih gradova i iseljenika u dijaspori koji su nekada živjeli u župi Brajkovići. U prisustvu mnogobrojnih župljanja, kao i iseljenenika ove župe, u Katoličkom domu Hrvatske mladeži “fra Marijan Šunjić” u Brajkovićima, predstavljena je ideja i vizija, način organiziranja, organi upravljanja te potencijalni projekti Udruge.

Ciljevi novoutemeljene Udruge su, kako je istaknuo predsjednik Zoran Barbić, temelj njezinog budućeg djelovanja u društvenoj zajednici, a sažeti su u Statutu Udruge. Prisutnim je, također, prezentirana vizija kao osnovna vodilja rada članova te organi upravljanja i način izbora menadžmenta Udruge. Član Upravnog vijeća Udruge, Vedran Skočibušić, prezentirao je potencijalne projekte, a oni se ukratko mogu sažeti u oblast održivog povratka kroz pokretanje samostalnih poljoprivrednih aktivnosti, očuvanje kulturne baštine, tradicije i običaja ovog kraja te organiziranje sportskih, kulturnih, zabavnih i humanitarnih aktivnosti, kao i umrežavanje s organizacijama i udrugama na lokalnoj razini, ali i u dijaspori.

Jedan od nedavno pokrenutih projekata jest i Zbor Zora, koji će u budućnosti tradicionalnom pjesmom predstavljati ovaj kraj, a na predstavljanju Udruge zbor je nastupio s nekoliko prigodnih božićnih pjesama. Iz Udruge Zora su poručili da su svi novi članovi dobro došli te da će učlanjenje biti moguće i putem njihove web stranice www.zora.ba.

Nakon službenog predstavljanja, nastavljeno je druženje uz prigodnu zakusku i čašicu razgovora prisutnih. Članovi Udruge Zora zahvaljuju se svim poduzećima, udrugama, kao i javnim institucijama koje su do sada, na bilo koji način, podržale njihov rad.