U bolnici u Tešnju izveli operativni zahvat na plućima novim metodama

U Općoj bolnici Tešanj prije dvije sedmice urađen je prvi operativni zahvat uniportal VATS biopsije pluća. Tom operacijom zakoračili su u program torakalne hirurgije. Ovo je za portal “Avaza” kazao subspecijalista torakalne hirurgije dr. Emin Brkić.

Nove metode

– Prvi put mi u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) krećemo s ovom vrstom operativnog zahvata torakalne hirurgije. To su neke novije metode. Tokom operacije napravi se mali otvor 3-4 centimetra na grudnom košu gdje se kamerom uđe i pod kontrolom oka se radi operacija, ili uzima isječak, pregledaju pluća, resetira dio pluća, prepariraju krvni sudovi itd. – kazao je dr. Brkić.

To je, dodaje dr. Brkić, jedan veliki uspjeh prvo za pacijente zato što takvim operativnim zahvatom pacijenti kratko ostaju u bolnici, do tri dana, nema velikog reza na grudnom košu, manji je rizik komplikacija, manje je smrtnih ishoda i svega ostalog.

– Ono što je najvažnije mi smo krenuli u taj nekakav sekundarni nivo operativnih zahvata u ZDK dok tercijarni nivo rade samo klinički centri u Sarajevu i Tuzli. To je jedan put kojim mi idemo da pokušamo pacijentima iz našeg kantona olakšati kako s finansijske strane tako i zbog samog načina rada. Pokušavamo se izboriti za tercijarni nivo u našem kantonu – naveo je dr. Brkić.

Puna podrška

Kako kaže to je u proceduri i čeka se odgovor Ljekarske komore ZDK i Zavoda za javno zdravstvo ZDK. Nakon tog odobrenja treba doći komisija iz Sarajeva da se izjasne da li su ispunjeni uvjeti za tercijarni nivo. Čim to ispune, dodaje dr. Brkić, odmah idemo u proceduru operativnih zahvata i karcinoma pluća.

Zahvaljujem se svim kolegama, ljekarima odijela hirurgije i anestezije kao i anestetičarima i instrumentarima bez kojih bi sve ovo bilo besmisleno – naveo je dr. Brkić te dodao da je sve urađeno uz podršku ministra zdravstva ZDK Adnana Jupića (SBB), dr. Omera Škalje direktora Fonda zdravstvenog osiguranja ZDK kantona te prof. dr. sc. med. Gorana Krdžalića, specijaliste opće hirurgije te subspecijaliste torakalne hirurgije, koji se nedavno u BiH vratio iz Saudijske Arabije. 

Avaz