U BiH više od 2000 djece u dobi do 14 godina konzumira cigarete, od svibnja nova pravila za sve pušače

18.02.2023.
u 13:48

Svake godine u BiH više od 8600 osoba umre od bolesti izazvanih konzumiranjem duhana, pokazali su podaci Tobacco Atlasa objavljeni u publikaciji “Trošarinska politika na duhan u Bosni i Hercegovini – trenutačno stanje i perspektive”.

Stalni rast korisnika
Podaci Ministarstva zdravstva i usluga SAD-a pak pokazuju kako potrošnja duhana doprinosi brojnim zdravstvenim problemima kao što su rak, respiratorni problemi i kardiovaskularne bolesti te da postoji i uzročna veza između pasivnog pušenja i kardiovaskularnih bolesti. Uz to što uništava zdravlje, konzumiranje duhanskih proizvoda u BiH, zbog visoke cijene, posljednjih je godina popriličan udar na džep.

Unatoč svemu navedenom, broj korisnika duhana u BiH i dalje se povećava svake godine. Procjene pokazuju kako više od 2000 djece u dobi od 10 do 14 godina i 1,053.000 onih u dobi od 15 i više godina u ovoj zemlji svakodnevno koristi duhanske proizvode (Tobacco Atlas, 2021.), navedeno je u spomenutoj publikaciji. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije navode kako je BiH s 35,5 posto pušača među populacijom starijom od 15 godina druga u Europi, iza Srbije u kojoj puši 37,6 posto stanovništva. Pet vodećih uzroka smrtnosti u BiH su akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna hipertenzija, maligna neoplazma bronha i pluća te kronična oboljenja srca, a kako navode stručnjaci, rizici od navedenih oboljenja povećavaju se upravo uslijed aktivnog i pasivnog pušenja. Broj pušača, barem onih pasivnih, trebao bi biti smanjen od svibnja ove godine, kada počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, a kojim se uvode nova pravila za stotine tisuća stanovnika ovog bh. entiteta koji konzumiraju duhanske proizvode. Navedeni zakon definira zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, na radnom mjestu i u javnom prijevozu, kao i korištenja duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

U zakonu stoji i kako su provođenje zabrane pušenja obvezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno. Također, u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst koji glasi: “Zabranjeno pušenje”. Nadalje, u prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostor.

Rok za prilagodbu
– U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju – navodi se u zakonu.

Za one koji ne budu poštovali odredbe zakona propisane su kazne u visini i do 15.000 maraka. Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5000 maraka, dok će fizička osoba koja konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjena sa 100 maraka. Budući da primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH definira način rada ugostiteljskih objekata te činjenice da tu dolazi do niza promjena, ugostiteljima je ostavljen rok od oko godinu dana prilagodbe na nove uvjete poslovanja bez izdavanja kazni.