U BiH su prošle godine najviše investirale Srbija i Hrvatska

Priliv direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini u 2020. godini iznosio je 678,2 milijuna KM, pokazuju podaci Središnje banke BiH.

U pogledu zemljopisnog rasporeda, najviše priliva investicija tijekom 2020. godine je iz Hrvatske (149,4 milijuna KM), a onda iz Srbije (135,3 milijuna KM).

Promatrano po djelatnostima, najviše investicija je realizirano u oblasti financijske uslužne djelatnosti (bankarski sektor) u iznosu od 157 milijuna KM, zatim u oblasti trgovine na veliko 93,9 milijuna, te u oblasti proizvodnje električne energije 88,6 milijuna KM.

“Prilivi investicija se mogu okarakterizirati kao relativno dobri s obzirom na duboku globalnu recesiju koja je utjecala na sposobnost stranih ulagača, čak je zabilježeno izvjesno povećanje u odnosu na 2019. godinu kada su investicije bile niže za 81 milijun KM. Međutim, treba istaći da su glavninu investicija predstavljale reinvestirane zarade iz postojećih poduzeća sa stranim investicijama, a one su iznosile čak 586,3 milijuna KM, dok su investicije u formi vlasničkih udjela bile mnogo niže”, priopćeno je iz Središnje banke BiH, prenosi Klix.

Na kraju 2020. godine stanje direktnih stranih investicija je iznosilo 15,08 milijardi KM. Ovaj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja poduzeća u stranom vlasništvu. Najveći iznos stanja direktnih investicija se i dalje odnosi na Austriju (2,78 milijardi KM), Hrvatsku (2,42 milijarde KM) i Srbiju (blizu 2,19 milijardi KM). Promatrano po djelatnostima, najbolje stanje direktnih stranih investicija je u oblasti financijskih usluga (3,67 milijardi KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1,74 milijardi KM) i trgovine na veliko (1,41 milijardi KM).