U BiH se šivaju odijela svjetski poznatog brenda Emporio Armani

Osim za svoje potrebe, brojni domaći proizvođači rade za inozemne tvrtke. Nedavno je na strano tržište tvrtka Kismet iz Doboja Istoka počela s izvozom odijela talijanskog brenda Emporio Armani, ali s etiketom “Made in Bosnia”.

I jedina to radi u regiji, piše Večernji list BiH. Šiva odijela za kupca koji je sinonim za visoku i skupu modu. Dokaz je to da i bh. tvrtke mogu biti dio konkurencije na stranom tržištu. Odijela talijanskog brenda “Emporio Armani” s etiketom “Made in Bosnia” našla su se na europskom tržištu zahvaljujući tvrtki iz BiH.

Počelo obiteljskim obrtom

Ova tvrtka počela je s radom prije dva desetljeća kao obiteljski obrt. S godinama je rasla, širila kapacitete…

Tvrtka danas zapošljava više od 300 radnika, koji šivaju obična te skijaška odijela, bavarsku narodnu nošnju, a sve za tržište Austrije i Njemačke. Posljednje dvije godine suradnja se proširila i na Italiju piše Večernji list.

“Vjerovali smo da možemo nešto napraviti u mjestu gdje živimo, u Maloj Brijesnici u Doboju Istoku. Suludo je da se odlučite raditi najzahtjevnije proizvode za svjetsko tržište, ali, evo, sve je moguće”, kazao je Alen Karić, vlasnik tvrtke Kismet, koju je izgradio s roditeljima. “Razvili smo proizvodnju talijanskih muških odijela za Armani. Iza nas su dvije godine velikog odricanja”, kazao je Karić.

A da jedno odijelo za talijansku modnu kuću nije lako sašiti, govori činjenica da ono zahtijeva 350 operacija i 35 vrsta glačanja. Sve to uz najsuvremenije strojeve. 

Zahtjevan posao

“Radim na šivanju ovratnika. Zahtjevno je i teško, ali uspijevamo”, rekla je Edita Hodžić, krojačica. 

Materijali za Armanijeva odijela dolaze od ove modne kuće, a sve mora biti savršeno i precizno skrojeno da bi, nakon kontrole, išlo na tržište. “Potrebno je uraditi dobru pripremu, a slijede krojenje, proizvodnja i glačanje. Svi segmenti su jako bitni. Nužni su dobri materijali, svi segmenti koji se ugrađuju u odijelo, ono što kupac ne vidi i nalazi se ispod postave”, kazao je Dino Mrkanović, koji radi pripreme. I tako se kroji već 150 odijela s oznakom ove svjetski poznate modne marke.