U BiH se dolazilo po gorivo, odjeću i lijekove, u RH po hranu i kozmetiku

Do pojave pandemije koronavirusa gotovo da nije bilo vikenda u kojem nije zabilježen “boom” prekogranične kupnje.  Brojni trgovački centri koji su smješteni tik uz granicu već godinama su mamac za stanovnike pograničnih područja u kojima se kupovalo apsolutno sve, od elektroničkih uređaja do osnovnih životnih namirnica poput riže, tjestenine, mlijeka, konzerviranih namirnica…

Kupovali su… Kako će ova praksa biti nastavljena i u budućnosti, pokazuje i gradnja novih suvremenih centara koji će i kupcima s druge strane granice, osim povoljnijih cijena, ponuditi široku lepezu proizvoda i usluga. Naime, jedan od takvih je Centrum Retail Park u Bosanskoj Gradiški, koji je najveći takav kompleks u BiH, a čija se gradnja privodi kraju.

– Ovo je jedini retail park na ovom području, a svojom blizinom zanimljiv je ne samo kupcima koji žive u BiH već i onima koji će dolaziti iz Hrvatske i Srbije. Sadržajem koji nudi, dobrom pozicijom, kao i pristupačnosti lokaciji sa svih cestovnih pravaca koji prolaze kroz Gradišku, ovaj retail park u kratkom će roku postati ne samo mjesto dobre kupnje, prilika za nova radna mjesta, već i odredište vrhunske zabave za cijelu obitelj – istaknuo je Branko Vidaković, komercijalni direktor kompanije Centrum Trade, za Nezavisne. Kupcima koji će u BiH dolaziti preko granice to će omogućiti dodatne pogodnosti u smislu povrata poreza, što dodatno snižava ionako pristupačne cijene. Inače, u ovim kapitalnim projektima vidi se novi impuls za Gradišku te bi i okolna područja mogla dobiti veliki zamah u smjeru razvoja. – Općina Gradiška zemljopisno je pozicionirana na samoj granici EU-a.

Udaljeni smo nepunih pola sata vožnje od glavnog administrativnoga središta Banje Luke i 20 minuta od zračne luke u Laktašima, a sat i pol od zračne luke u Zagrebu – najčešće ističe načelnik Gradiške Zoran Adžić. Ističe i kako granica Europske unije općinu Gradiška čini najfrekventnijim graničnim prijelazom u BiH. Inače, kupcima iz Hrvatske je do pojave pandemije koronavirusa uobičajena rutina bila “skoknuti” u inozemstvo u šoping. Kako ekonomska računica ne poznaje granice, ona je vrlo jednostavna kada se napravi usporedba cijena. U BiH nisu dolazili smo zbog goriva i cigareta već i zbog namještaja, PVC otvora, dječjih kolica, opreme za novorođenčad, lijekova, odjeće i obuće, frizerskih i brojnih drugih usluga čije su cijene u BiH znatno niže nego u Hrvatskoj. Trgovine u Hrvatskoj No, osim susjeda koji su redovito dolazili u šoping u BiH, ni bh. građani nisu imuni na šoping u Hrvatskoj, što nam je u razgovoru potvrdila sugovornica koja je do pandemije bila redoviti gost u jednoj od omiljenih trgovina velike većine bh. građana u Metkoviću.

– U Metković odlazim zbog Lidla i Müllera, dvije trgovine u kojima kupujem doslovno sve. U Lidlu kupujem osnovne namirnice poput riže, mlijeka, tjestenine, konzervirane hrane, sireva, dječjih slastica kojima se i mi stariji razveselimo, dok u Müller najčešće odlazim po kozmetiku – objašnjava nam sugovornica koja, kaže, nije bila u ovakvom šopingu malo manje od godinu dana.

– Posljednji put sam veliku kupnju obavila kada sam se lani vraćala s ljetovanja, a inače idem jednom do dva puta mjesečno, posebno jer imamo pravo i na povrat poreza – objašnjava nam blagodati prekogranične kupnje. Inače, bh. građani koji obave kupnju od 100 eura i tu robu izvezu iz područja EU-a mogu naknadno ostvariti povrat PDV-a plaćenoga u RH. •