U BiH proglašeno stanje prirodne nesreće

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je u poslijepodnevnim satima proglasila stanje prirodne nesreće zbog obilnih kiša koja su u proteklih 48 sati prouzročile izlijevanje rijeka i poplave diljem BiH.

Ova je odluka donesena na izvanrednoj telefonskoj sjednici uz nalog službi civilne zaštite da poduzme sve potrebne mjere kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu i pokušale spasiti poplavljene kuće i proizvodni pogoni.

Iz proračunskih rezervi izdvojeno je milijun eura kako bi se pokrili početni troškovi operacija pomoći i spašavanja.

Izvanredno stanje proglašeno je u šest općina na teritoriju Republike Srpske, dok je u Brčkom na snazi stanje elementarne nepogode.

Stanje u Maglaju uz rijeku Bosnu je alarmantno. Vodostaj se ne spušta, u grad se može ući samo čamcem.

Hrvatska šalje Bosni i Hercegovini, gdje su se zbog obilnih kiša izlile rijeke, dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi.

Kako je večeras priopćeno iz Ureda hrvatskog predsjednika, “predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović suglasio se s odlukom Vlade RH da se na zamolbu Bosne i Hercegovine pošalje pomoć građanima BIH na poplavama ugroženom području u BiH. Temeljem odluke, predsjednik Josipović odobrio je slanje dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi”.

Prethodni članakNa Vlašiću napadalo više od 80 centimetara snijega
Sljedeći članakCentar Travnika pod vodom