U BiH na transplantaciju bubrega čeka 230 ljudi

U BiH je od bubrežne bolesti oboljelo oko tri tisuće ljudi, istaknuli su Trnačević i Mešić

Prije dvadesetak dana na UKC u Tuzli obavljena je još jedna uspješna transplantacija bubrega. Otac Hajrudin Fazlić svom 24-godišnjem sinu Admiru, invalidu i bubrežnom bolesniku donirao je bubreg, a transplantaciju su uspješno obavili stručnjaci ove ustanove, piše Dnevni avaz. Od sada Admir više ne mora svaki drugi dan ići na dijalizu, a i otac se odlično osjeća. I što je važno, transplantacija je obavljena potpuno besplatno.

Obojica su nedavno, na Svjetski dan bubrega stigli na javnu tribinu pod geslom „Bubrezi za život“, koju je organiziralo aktivno udruženje bubrežnih bolesnika u Gračanici, na čijem je čelu bubrežni bolesnik Hasib Ibrahimović, koji je će krajem mjeseca također na transplantaciju. Donor će biti supruga Senija.

Potporu javnoj tribini u Grčanici pružili su studenti Medinskog fakulteta „Medica“ iz Tuzle. Prije javne tribine, u centru Gračanice, upriličena je još jedna akcija potpisivanja donorskih kartica u čemu Gračanlije imaju itekako veliki uspjeh.

Profesori-doktori s UKC u Tuzli, lideru u transplantacijama bubrega, jetre i koštane srži u BiH, Senahid Trnačević i Enisa Mešić, iznijeli su niz podataka o oboljenju bubrega, hemodijalizi, darivanju organa- donorima i transplantaciji.

– U Europi nedostaje 15 tisuća bubrega, u FBiH na transplantaciju čeka 230 ljudi. U RS još nema ni liste čekanja. Potrebe za transplantacijom su svakako daleko veće, s obzirom na to da je u BiH od bubrežne bolesti oboljelo oko tri tisuće ljudi, istaknuli su Trnačević i Mešić. Naglasili su da je biti donor najhumaniji čin pojedinca, a primjere kako se širi donorska mreža treba prepisati iz susjedne Hrvatske, koja je po razvijenosti donorske mreže prva u svijetu.

Na kraju, prof.dr. Trnačević je iznio podatak koji oboljele od bubrežne bolesti može ohrabriti. Naime, on je kazao kako se 90 posto bubrežnih bolesnika može transplantirati na UKC u Tuzli, besplatno i uspješno.