U BiH i najmlađi žrtve zloćudne bolesti, godišnje od raka premine 15 djece

Djeca, tinejdžeri i mlađi odrasli sve češće obolijevaju od malignih bolesti. Rak je vodeći uzrok smrti djece i adolescenata diljem svijeta i godišnje otprilike kod 400.000 djece u dobi od 0 do 19 godina dijagnosticira se neka od malignih bolesti. Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. U svijetu svake 3 minute jedno dijete umire od raka! Stopa preživljavanja ovisi o regiji, s 80% preživljavanja u većini zemalja s visokim dohotkom, ali samo 20% u zemljama s niskim primanjima.

Stanje u FBiH

U BiH godišnje od karcinoma premine oko 15 djece, a stručnjaci ističu da su uzroci često nepoznati te da prevenciju treba usmjeriti na moguće čimbenike rizika koji mogu povećati vjerojatnost za razvoj raka kod odraslih. Najčešće zastupljene kategorije dječjeg karcinoma su leukemije, karcinomi mozga, limfomi i solidni tumori poput neuroblastoma i Wilmsovih tumora. Većina se ne može spriječiti ili pregledati.

“Ove godine je, uslijed pandemije koronavirusa, važnije nego ikada da ne gubimo iz vida potrebu za daljnjim razvijanjem i unaprjeđenjem ovih prava djece. COVID-19 imao je ogroman utjecaj na rak djece, i to ne samo u odgodama dijagnoze i liječenja već i na psihičko zdravlje oboljelih i članova njihovih obitelji”, naveli su iz Federalnoga zavoda za javno zdravstvo u povodu Međunarodnog dana djece oboljele od maligne bolesti. Prema raspoloživim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, ukupan broj oboljelih od malignih bolesti, kada je riječ o mladim osobama u dobi od rođenja do 19 godina starosti, tijekom 2019. iznosio je 143, i to 69 muškog spola i 74 ženskog. Od registrirane 143 mlade osobe (0 – 19) oboljele od malignih neoplazmi tijekom 2019. u Federaciji su bile zastupljene maligne neoplazme limfoidnog tkiva, hematopoetičnih organa i srodnih tkiva (C81-C96) – s 23,7%, melanom (C43) 14%, maligne neoplazme gušterače (C25) 13,9%, maligne neoplazme bronha i pluća (C34) 12,50%, maligne neoplazme usne, usne šupljine, ždrijela i probavnog trakta (C00-C26, osim C16, C18 – 21 i C22) 7%, maligne neoplazme oka, mozga i drugih dijelova središnjeg živčanog sustava (C69-C72, osim C71) 7%, druge maligne neoplazme (C76 – C80 i C97) 5,5%, maligne neoplazme mozga (C71) 2,7%, maligne neoplazme muških spolnih organa (C60-C63, osim C61) 2%, maligne neoplazme dojke žene (C50), 1,4% i maligne neoplazme respiratornih i intatorakalnih organa (C30-C39), osim C34, maligna neoplazma vrata maternice (C53), maligna neoplazma jajnika (C56), maligne neoplazme urinarnog trakta (C64-C68, osim C67), maligne neoplazme štitnjače i drugih endokrinih žlijezda (C73-C75) s 0,7%. Prema posljednjim podacima o umrlim osobama u Federaciji Bosne i Hercegovine, 2019. godine u dobi od 0 do 19 godina od malignih bolesti (C00-C97) umrlo je devetero djece, i to 6 djevojčica i 3 dječaka.

Prema podacima Federalnog ZZJZ-a, od maligne neoplazme urinarnog trakta preminula je curica starosti između 1 i 4 godine, curica starosti između 1 i 4 godine i dvije u dobi 5 – 9 godina preminule su od maligne neoplazme mozga, dječak starosti između 15 i 19 godina preminuo je od zloćudnog tumora želuca, Troje djece, djevojčica (5 – 9 godina) i dva dječaka (10 – 14 godina) preminulo je od maligne neoplazme mozga, dok je od limfoma preminula djevojčica starosti između 10 i 14 godina. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u Republici Srpskoj u 2018. godini od raka je preminulo petero djece, od čega jedno u dobi od pet do devet godina te po dvoje uzrasta od 10 do 14 i od 15 do 19 godina.

Stanje

U ZZJZ Federacije BiH ističu kako maligne bolesti u dječjoj dobi imaju socijalne i medicinske posljedice, zbog toga što traumatiziraju i izazivaju teškoće u prilagođavanju na novu životnu situaciju.

– One pogađaju obitelj kao primarno okruženje bolesnog djeteta u kojem mu je nužno pružiti ljubav i odgovarajuću zaštitu. Roditeljima je u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju u brizi za svoje dijete potrebno osigurati pomoć. Točnije, omogućiti ravnomjernu dostupnost suvremenih postupaka liječenja i, jednako važno, obiteljima pravodobno pružiti psihološku pomoć – priopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Rak kod djece i kod odraslih uvelike se razlikuje. Većina karcinoma kod djece ne može se predvidjeti ni spriječiti, tvrde iz Svjetske zdravstvene organizacije, a vrlo ih je malo koji nastaju zbog okoliša ili načina života. Znanstvenici smatraju kako je jedan od 10 karcinoma kod djece nastao zbog genetskih čimbenika, a najbolji način za borbu protiv raka je rana dijagnoza i liječenje.

Prethodni članakTuga ispred Balaševićeve kuće: Građani se opraštaju, ostavljaju cvijeće i pale svijeće
Sljedeći članakSadnja soje sve popularija u Hercegovini