U BiH broj nezaposlenih u godinu dana porastao za 10.417 osoba

posaoAgencija za ekonomsko planiranje BiH, kao i Odjel za makroekonomska kretanja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) najavili su da će u ostatku godine doći do usporavanja ekonomskih kretanja, što je ozbiljan alarm za uzbunu iako vlasti imaju vrlo malo mehanizama kako spriječiti takav rasplet. Prema preliminarnom izvještaju Uprave za neizravno oporezivanje, u srpnju ove godine naplaćeno je neto prihoda od neizravnih poreza 428,4 mil. KM, što je za čak 6,2% manje nego u istom mjesecu 2012. godine.

Stanje blagajne

Na razini sedam mjeseci naplaćeno je 2,761 milijarda maraka prihoda ili 0,9% manje u odnosu na isto razdoblje 2012. Pad naplate iznosi 25 milijuna maraka, naveli su iz UNO-a. Zadržan je rast samo trošarina zahvaljujući iznimno visokom uvozu cigareta u lipnju od čak 99 posto, što je rezultat gomilanja zaliha cigareta iz Hrvatske pred ulazak u EU. Drugi ekonomski pokazatelji pokazuju usporavanje u drugom dijelu godine, a prije svega to se odnosi na industrijsku proizvodnju i robni izvoz. Rast robnog izvoza je nakon stope od 9,7% u prvom tromjesečju 2013. godine smanjen za jedan postotak na razini polugodišta pri čemu je u lipnju zabilježeno i blago smanjenje. Snažan rast građevinskih radova u FBiH od 21,3% u prvom tromjesečju je u velikoj mjeri usporen u drugom kvartalu. 
Ukupan broj zaposlenih u BiH u svibnju 2013. godine je iznosio 685.330 osoba što je za 0,6% manje u odnosu na isti mjesec 2012. godine prenosi vecernji.ba.

U javnom sektoru broj zaposlenih je uvećan u svim kategorijama javna uprava, zdravstvo, obrazovanje pri međugodišnjem poređenju. S druge strane, smanjenje broja zaposlenih je zabilježeno u privatnom sektoru.

Građevina na udaru

Najviše otpuštenih osoba je u djelatnostima građevinarstva, opskrbe vodom i djelatnosti sanacije okoline, rudarstvu i prerađivačkoj industriji. Ukupan broj nezaposlenih u BiH je u lipnju 2013. godine iznosio 548.330 osoba, što je za 1,9% ili čak 10.417 osoba više pri međugodišnjem poređenju. 
Prosječna neto plaća u BiH u svibnju 2013. godine je iznosila 832 maraka i manja je za 0,5% u odnosu na isti mjesec 2012. godine. U oblasti privatnog sektora najveća smanjenja plaća su registrirana u djelatnostima građevinarstva, trgovine na veliko i malo, prijevozu i skladištenju te poslovanju nekretninama. U javnom sektoru plaće su u promatranom mjesecu niže u javnoj upravi i obrazovanju u odnosu na isti mjesec 2012. godine. Prosječna mirovina u BiH u lipnju 2013. godine je iznosila 336 maraka i nije se bitnije mijenjala u odnosu na isti mjesec 2012. godine.