U BiH 1,6 posto građana konzumira marihuanu

Zakonski, status kanabisa mijenja se na globalnoj razini sa sve više zemalja koje dozvoljavaju ili još uvijek vrše pregovore u vezi s legalizacijom kanabisa u rekreativne svrhe i za medicinsku uporabu. Klix.ba donosi kartu svijeta koja pokazuje gdje se kanabis najviše koristi. Na karti je i BiH.

Podaci objavljeni na Independentu pokazuju kako 1,6 posto građana BiH konzumira marihuanu.

Industrija kanabisa u SAD-u cvjeta u saveznoj državi Colorado koja je legalizirala rekreacijsku uporabu marihuane, zarada je od listopada 2016. godine iznosila 72,8 milijuna dolara.

Sve je više znanstvenih istraživanja i dokaza koji idu u prilog biljci. Dokazan je veliki broj prednosti koje ima za zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.

U Velikoj Britaniji za posjedovanje marihuane slijedi kazna do pet godina, iako se mnogi dužnosnici, poput Jeremyja Corbina, bore za legalizaciju.

U Francuskoj 11 posto, u Italiji 9 i u Španjolskoj 9,2 posto stanovništva konzumira marihuanu. Europske zemlje s najmanjom stopom konzumiranja marihuane su Rumunija, Bjelorusija i Mađarska.

S druge strane, Island prijavljuje najveću uporabu, s oko 18 posto stanovništva koje koristi neku vrstu kanabisa.

U Kanadi i SAD-u 12,7 posto, odnosno 16,2 posto stanovništva konzumira kanabis, dok u Južnoj Americi kanabis nije toliko popularna droga. Primjetno korištenje prijavili su jedino Čile i Urugvaj.

Afričke zemlje također ne simpatiraju marihuanu pa su tako korištenje prijavile Nigerija i Zambija.

Kada je riječ o Aziji, postoji nedostatak podataka, ali Kina i Rusija su također prijavile znatno korištenje.

Kada je riječ o zemljama u okruženju, postoje podaci za Hrvatsku i Crnu Goru. Pet posto hrvatske populacije konzumira marihuanu, kao i 1,9 posto Crnogoraca.

Prethodni članakČilić porazom otvorio godinu, izgubio od 117. igrača svijeta
Sljedeći članak5 prirodnih boraca protiv prehlade i gripe