U Banja Luci proglašeno izvanredno stanje, klizište zatrpalo kuću

U naselju Potok, u ulici Ustanički put 35. u Banja Luci, kasno sinoć se odronilo brdo i zatrpalo kuću Sinana Ćuluma, ali još nije upućena pomoć nadležnih službi, iako prijeti opasnost od novih klizišta.

Nakon sinoćnjeg obrušavanja tla, članovi ovog domaćinstva su se, na sreću uspjeli smjestiti kod susjeda. Među njima je i starica od 85 godina, bez noge i nepokretna, te supružnici s kćerkom od 14 godina.

Međutim, kuća je kompletno potopljena i ništa od inventara se nije moglo spasiti piše Bljesak.info.
O ovom slučaju su obaviješteni svi nadležni organi od banjalučke Službe civilne zaštite, Komunalne policije, građevinske inspekcije, komisije za procjenu štete, ali dosad se niko nije pojavio na licu mjesta, jer smatraju da ovo nije prioritetan slučaj. Budući da u Banja Luci kiša neumorno pada, postoji mogućnost da dođe do još većeg klizišta i do veće štete, a zbog obilnih padavina, bujičnih voda i aktiviranja klizišta u Banja Luci je danas proglašena izvanredna situacija. Vodostaji rijeka Vrbas i Vrbanja su u porastu i postoji opasnost da bude provaljen nasip u naselju Česma, ukoliko naglo bude rastao vodostaj Vrbasa.

Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović potvrdio je da su se pojavila klizišta, potopljeno je više desetina stambenih objekata, svi poslovni objekti u zoni “Incela”, kao i dio poslovnih objekata na Starčevici. Nakon zasjedanja Štaba za vanredne situacije rečeno je da su uslijed ovog nevremena najugroženija naselja Starčevica, Vrbanja, Debeljaci, Obilićevo, Ada.

Gavranović je rekao kako je u tim područjima tijekom noći i jutros bilo prekida na prometnicama. Inače, Na području Banja Luke, u kojoj je danas proglašeno izvanredno stanje, poplavljeno je više stambenih i gospodarskih objekata, na kojima je pričinjena značajna materijalna šteta, ali nema ugroženih života.

‘Jučer i protekle noći najteže stanje je bilo u naselju Potok u Obilićevu, gdje je uništena većina infrastrukture i jedan broj kuća je pod vodom. Ta voda se dalje spustila u druge dijelove Obilićeva, gdje je jedan broj objekata ugrožen.
Problema s bujičnjacima i kanalizacijom bilo je i na Laušu, Petrićevcu, Starčevici, Debeljacima ali i drugim dijelovima grada’, kazao je gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović.

Dodao je kako Vatrogasna postrojba raspolaže s 18 prenosivih crpki za ispumpavanje vode.

Izvor