Tužna vijest za Novu Bilu i Lašvansku dolinu: Preminuo je prof. dr. Slobodan Lang počasni građanin Viteza

Nakon duže bolesti u 71. godini života preminuo je prof. dr. Slobodan Lang. Pamtit ćemo ga po ogromnom doprinosu koji je dao u opstanku Hrvatskog naroda u opkoljenoj Lašvanskoj dolini.

Prof. dr. Slobodan Lang rođen je 1945. godine i stalno nastanjen u Zagrebu. Osnovno i srednje školsko obrazovanje te Medicinski fakultet završio je u Zagrebu. Doktorirao je i položio specijalizaciju socijalne medicine. Autor je više od 100 stručnih i znanstvenih članaka te autor i koautor više knjiga. Javno djelovanje profesora Langa započinje još u gimnazijskim i studentskim danima i u svojoj, više od 40 godina dugoj karijeri, uspješno je obnašao brojne visoke dužnosti i funkcije.

Prof. dr. sc. Slobodan Lang bio je posebni savjetnik Predsjednika RH za humanitarna pitanja u razdoblju od 1993. do 2000. godine. Bio je zastupnik u Županijskom domu Sabora RH, Veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova RH, voditelj hrvatske delegacije u Interparlamentarnoj uniji te clan Vijeća Europe. S osobitim uspjehom profesor Lang djelovao je u vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije kada je svoj ugled, rad i iznad svega hrabrost nesebično stavljao u funkciju spašavanja ljudskih života i pomaganja najugroženijima.

Prošle je godine Općinsko vijeće Vitez počasnim građaninom Viteza proglasilo je prof. dr. Slobodana Langa, liječnik. Vitežane je zadužio organiziranjem znamenitog humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, koji je napačenom hrvatskom puku u Lašvanskoj dolini 20. prosinca 1993. godine donio nužnu humanitarnu, sanitarnu i medicinsku pomoć. Langov je i veliki doprinos gradnje Hrvatske bolnice „Dr fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, čije je pokrovitelj izgradnje bio pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Zbog bolesti, dr. Lang prošle godine nije stigao u Vitez, ali je Vitežanima prenesena njegova zahvalnost na ukazanoj časti, te želja da Vitez i Vitežani, zajedno, u toleranciji, i dalje grade svoj Grad i općinu, koji može i treba biti primjer i drugim bosanskohercegovačkim sredinama.

Slobodan Lang preminuo je u 71. godini života.

Posljednji ispraćaj Dr. Langa planiran je za petak, 26. veljače 2016.godine, u Zagrebu.
11:00 sati – komemoracija u školi Narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ u Zagrebu
14:00 sati – posljednji ispraćaj (sahrana) na groblju Mirogoj (krematorij) u Zagrebu