Tužna sjećanja Vitežana 22 godine poslije

Skromno, preskromno, cvijećem i upaljenim svijećama uz spomen-obilježje podignuto u središtu grada u spomen na poginule, ubijene i nestale Hrvate u Drugom svjetskom ratu i u prošlom Domovinskom, u četvrtak je obilježena 22. godišnjica početka krvavog muslimansko-hrvatskoga rata, a nešto kasnije i na cijelom području srednje Bosne. To su učinili predstavnici udruga proistekli iz Domovinskoga rata, predstavnici oba HDZ-a, te predstavnici političke i izvršne vlasti općine Vitez i srednjobosanske županije.

Krvavi muslimansko-hrvatski rat koji je počeo 16. travnja 1993. godine trajao je 316 dana i cijelo to vrijeme Lašvanska dolina, s više od 60 tisuća Hrvata, bila je u potpunoj blokadi, opkoljena i stalno napadana od višestruko brojnijih pripadnika Armije BiH među kojima su bili i „Alahovi ratnici“, mudžahedini, pripadnici zloglasne postrojbe El mudžahid iz sastava 7. muslimanske brigade koja je bila u sustavu 3. korpusa Armije BiH.

Obranu Lašvanske doline, svojih obitelji i svojih domova Hrvati su platili s blizu dvije tisuće poginulih, ubijenih i nestalih, dok su samo u obrani Viteza poginula 653 branitelja i civila, među kojima je bilo i više desetaka djece, žena i staraca. Samo u obrani Viteza ranjeno je više od dvije tisuće branitelja, 645 branitelja imaju status invalida, ostalo je 328 udovica i 451 dijete bez jednog ili oba roditelja.

Tog dana i narednog 17. travnja, pripadnici specijalne postrojbe Vojne policije HVO-a počinili su stravičan zločin u Ahmićima, naselju u istočnom dijelu općine Vitez, kada je u snažnom napadu na ovo strateški važno naselje ubijeno i poginulo, prema podacima s bošnjačke strane, 116 vojnika i civila – djece, žena i staraca. Selo je potpuno uništeno.

U povodu 22. godišnjice tragedije Ahmića u groblju u dijelu Viteza zvanom Mahala, počast poginulim, ubijenim i nestalim molitvom su ukazali rodbina, sugrađani, brojni vjerski službenici na čelu s reisu-lemom Huseinom efendijom Kavazovićem. Prisutni su bili i visoki bošnjački dužnosnici županijske, federalne i državne izvršne, zakonodavne i političke vlasti, a među njima, Asim Mekić, predsjednik srednjobosanskog KO SDA, srednjobosanski županijski premijer, Tahir Lendo, direktor Razvojne banke Federacije BiH, Salko Selman i Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i aktualni predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Prisutna je bila i skupina pripadnika turskog bataljuna EUFOR-a u BiH.