Tužna šesnaesta godišnjica ubojstva travničkog povratnika Perice Bilića

Prošlo je 16 godina od kako je 12. lipnja 1998. ubijen policajac Perica Bilić, povratnik u rodni mu Travnik. Ubijen je od podmetnute eksplozivne naprave pod osobni automobil u dvorištu obiteljske kuće u naselju Lovrići, nadomak Travnika.

Prošlo je 16 godina tuge i boli obitelji ubijenog Perice, prije svega majke Finke i oca Mate, suosjećanja rodbine, radnih kolega, nadanjaj, očekivanja i obećanja nadležnih kako će ubojica i njegovi nalogodavci pred lice pravde. Na žalost, nadanja i vjere u dostižnost ruke pravde već odavno nema, u nju ne vjeruje ni majka Peričina, Finka i na sinovom grobu nam kaže: „Kako se nadati, na temelju čega? Nema od toga ništa, obećanja su, uvjerili smo se, prazne priče i nama je ostala samo tuga, neizlječiva bol. Znamo da nam ništa nije moglo povratiti našega Pericu ali bilo bi nam ipak lakše da je zločinca stigla ruka pravde. Ipak, i ti zli ljudi neće izbjeći sud Svevišnjeg, svi će, pa i oni, morati položiti životne račune“.

U spomen na ubijenog policajca povratnika Pericu Bilić (27) u župnoj crkvi Svetog Mihovila u travničkoj župi Ovčarevo u četvrtak ujutro slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio fea Mato Cvitanović. Uz roditelje pokojnog Perice, rodbinu, prijatelje i radne kolege hrvatske nacionalnosti iz PU Travnik i drugih policijskih uprava svetoj misi su nazočili i visoki dužnosnici MUP_a Srednjobosanske županije na čelu s ministrom Jozom Lučićem.

Svi su oni, nakon svete mise, pohodili grob Perice Bilića na mjesnom groblju Torine, položili cvijeće, upalili svijeće i kratkom molitvom molili se za njegovu dušu.

Zvonimir Čilić