Tužna dvateset i prva godišnjica

Članovi obitelji i rodbina ubijenih kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Vitez, te politički predstavnici, na mjesnom groblju u Zabilju u petak predvečer, položili su cvijeće i upalili svijeće u spomen na četrnaest svirepo ubijenih pripadnika HVO-a i civila mještana viteških naselja Brdo, Zabilje i Bila.

Nakon polaganja cvijeća i palenja svijeća u mjesnoj crkvi Gospe od Anđela služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio fra Dario Udovičić.

Tog 5. rujna 1993. godine, pripadnici Armije BiH izvršili su snažan napad na linije obrane Zabilja, nakratko su ovladali i s nekoliko rovova na liniji obrane HVO-a i zarobili 14 vojnika i pripadnika nenaoružanog radnog voda hrvatske i srpske nacionalnosti. Bili su to: Vlado Krišto, Žarko Stojak, , Branislav Petraš, Tpmislav Petraš , Niko Petraš, Ranko Sukara, Srećko Mišković, Nikica Jerković, Željko Lovrić, Albert Gabrijel, Jozo Marijanović, Duško Ikić, Mladen Ikić i Milan Milanović.

Na video snimku koji već odavno posjeduje hrvatska strana, a snimka je djelo pripadnika Armije BiH, vidljivo je da su to učinili pripadnici zloglasne postrojbe El mudžahid, iz sastava 7. muslimanske brigade, 3. korpusa Armije BiH. Prema svjedočenju, te prema navedenom snimku, zarobljeni pripadnici HVO-a i radnoga voda, među kojima je bio i malodobni Žarko Stojak, odvedeni su živi, a tek nakon dva mjeseca saznalo se za njihovu tragičnu sudbinu.

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao, nitko nije ni optužen, iako je rodbina žrtava zločina među napadačima na video zapisu prepoznala i neke svoje susjede muslimane koji i sada žive u susjednom selu Sadovaće i njihova su imena poznata i široj javnosti. Svima osim nadležnim istražnim i pravosudnim organima.

Prethodni članakPoduzeće Kristal posjetili gospodarstvenici iz Njemačke
Sljedeći članakNE PROPUSTITE: Večeras predstava “U crtu”