Tužna dvadesetprva godišnjica zločina u Buhinim Kućama

Prema ocjenama vojnih analitičara i zapovjednika HVO-a , 9 siječnja 1994. godine bio je jedan od najtežih dana u devetomjesečnoj obrani potpuno opkoljene i stalno napadane Lašvanske doline od višestruko brojnijih i daleko bolje naoružanih napadača, pripadnika Armije BiH.

Jer, tog 9. siječnja, pod okriljem maglovite zimske noći, pripadnici elitnih postrojbi A BiH upale su u prigradsko naselje Viteza Buhine Kuće i među vojnicima i civilima mještanima napravili pravi pokolj. Opljačkano je i zapaljeno na desetak kuća i gospodarskih objekata, a među 27 poginulih i ubijenih vojnika i civila bila su i devetorica pripadnika PPN „Munje“, pripadnici HVO-a Travnik, koji su uhićeni na spavanju, vezani žicom, svirepo su mučeni i ubijeni.

Za ubijene civile i zarobljene vojnike, za pljačku i palež, za što postoji i video dokumentacija, još uvijek nitko nije odgovarao niti je, do sada, proces istrage pokrenut. A tog tužnog i tragičnog dana, video zapisi inozemnih tv kuća, CNN-a BBC-ija… ubijenih civila, žena i staraca, koji leže ubijeni u dvorištima svojih domova, kuće i gospodarski objekti koji gore, obišli su cijeli svijet. Uz 27 ubijenih vojnika i civila još trideset vojnika i civila je lakše i teže ranjeno.

Upadom u naselje Buhine Kuće presječena je cestovna komunikacija Vitez – Busovača, a krajnji cilj napadača bio je spojiti se s svojim postrojbama u obližnjoj Vranjskoj i vojno presjeći Lašvansku dolinu na dva dijela. A to bi, nedvojbeno, bio i početak kraja obrane ove hrvatske enklave u kojoj je, tada, u vrlo teškim, čak nemogućim uvjetima, živjelo više od 70 tisuća domicilnih Hrvata, među njima i desetak tisuća izbjeglih i prognanih iz dijelova općine Travnik, iz Zenice, Kaknja, Kotor Varoši…!

Da bi u tim nakanama i uspjeli, istovremeno su postrojbe A BiH na još nekoliko mjesta napale crte obrane Viteza, a najžešće s južne strane općine, na naselje Sofa, gdje su u žestokim višesatnim borbama, nadomak gradskog središta, poginula 4 pripadnika III bojne „Viteške“ brigade HVO-a, a dvadesetak ih je lakše ili teže ranjeno. U Obrani Sofe i proboja postrojbi A BiH ka središtu grada poginula su i dvojica istaknutih članova zapovjedništva ove bojne, Dragan Grabovac Galeša i Željko Matković.

U povodu dvadesetprve godišnjice tragedije i počinjenog zločina u Buhinim Kućama, u mjesnom groblju Topala, gdje je i pokopan najveći broj žrtava, slavljena je sveta misa zadužnica koju je, uz koncelebraciju fra Ivana Kasala i fra Maria Plavčića, predvodio viteški župnik fra Marko Kepić. Svetoj misi je prethodilo polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz veliki spomen- križ podignut na ulazu u groblje Topala, u spomen na žrtve Buhinih Kuća.

Po prvi put ove godine mještani viteških naselja Mali i Veliki Mošunj i Stara Bila, prijatelji, suborci, poznanici, vjernici…, organizirali su molitveni mimohod do više od 6 km udaljenoga groblja Topola, a na nekadašnjoj Željezničkoj stanici pridružili su im se i hodočasnici iz grada i okolnih naselja.