Tužna 22. godišnjica stradanja Hrvata Zenice

U srijedu 15. travnja navršile su se 22 godine od početka velikog stradanja Hrvata Zenice. Naime, 15. travnja 1993. godine u zeničkom naselju Podbriježje pripadnici Armije BiH napali su vozilo Živka Totića, zapovjednika HVO-a Zenica, ubili njegovu pratnju (Marka i Tihomira Ljubića, Antu Zrnića, Ivicu Vidovića), a njega odveli u nepoznatom pravcu. Ubijen je i slučajni prolaznik, očevidac napada i zločina, po nacionalnosti Muslimana.

Taj zločin ustvari je bio i početak, pokazalo se, planiranog napada na HVO, dotadašnjeg saveznika u borbama sa srpskim snagama i tzv. JNA, a sve je kulminiralo 18. travnja kada je počeo i masovni progon Hrvata Zenice, te plajačke i uništavanje njihove imovine. U vrlo kratkom vremenu prognano je i opljačkano blizu 20 tisuća Hrvata Zenice.

Ovim povodom u Zenici, u župnoj crkvi sv. Ilije, u srijedu je slavljena sveta misa zadušnica koju je predvodio župnik fra Zdravko Andžić.

Uz molitvu opijela položeno je cvijeće i upaljhene su svijeće uz spomen-obilježje podignuto na mjestu ubojstva pratnje zapovjednika Živka Totića. To su učinili članovi obitelji ubijenih, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te ratni zapovjednici, brigadir Živko Totić i pukovnik Željko Ljubanić.

Održana je i svečana sjednica u povodu 20. godišnjice utemeljenja Udruge dragovoljeca i veterana Domovinskoga rata Zenice, na kojoj su dodijeljene plakete i zahvalnice najzaslužnijim članovima. Posthumno, plakete su dodijeljene donedavnom predsjedniku Udruge, Petru Pandži i vlč. Boži Markotiću.