Tuzlaci u akciji: Djecu liječiti iz proračuna, a političare plaćati SMS porukama

Brojni građani Tuzle danas su se pridružili akciji koja ima za cilj da se teško oboljela djeca konačno počnu liječiti iz kantonalnih, federalnih i državnih proračuna, a ne putem prikupljanja novčanih sredstava kroz humanitarne akcije.

Neformalna grupa Tuzlaka pokrenula je akciju “Djecu treba liječiti iz proračuna, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati – uplati” s ciljem promjene modela financiranja teško oboljelih, a građani su danas na Trgu slobode potpisivali peticiju.

“Izuzetno smo zadovoljni odzivom građana koji pokazuje koliko su nezadovoljni radom naših političara. Osnovni cilj ove neformalne grupe je da se u proračunima osigura financijska sredstva za liječenje teško oboljele djece, a koja se ne mogu liječiti putem sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja”, rekla je jedna od inicijatorica akcije Indira Bektić-Mujkić.

Kako je navedeno, potrebno je u zakonskim okvirima u našoj zemlji napraviti izmjene u dijelu sufinanciranja, a koje će u konačnici u potpunosti biti preinačeno u financiranje liječenja teško oboljele djece.

“Mi u zavodima zdravstvenog osiguranja imamo predviđena sredstva za liječenje, koja se uglavnom odnose na sufinanciranje. Niko se nije bavio pitanjem koliki iznos roditelji bolesne djece moraju osigurati. Vrlo često je riječ o velikim iznosima, a u trenutku kada saznaju dijagnozu, umjesto da se brinu o bolesnom djetetu, moraju pokrenuti humanitarnu akciju te voditi brigu o tome koliko će dobiti novca od SMS poruka”, navela je Bektić-Mujkić.

Među brojnim građanima danas je na Trg slobode stigla i Mirsada Hadžić-Todorović koja je potpisivanjem peticije podržala ovu akciju.

“Peticiju sam danas potpisala jer naša djeca trebaju biti liječena iz budžeta. Konačno se mora stati ukraj političarima koji ne smiju biti na prvom mjestu. Potrebno im je umanjiti plaće, regrese, naknade za godišnje odmore, telefone, sekretarice, tjelohranitelje… Djecu trebamo postaviti na prvo mjesto, ona nam moraju biti najvažnija”, rekla je Hadžić-Todorović.

Peticija će biti proslijeđena prvenstveno Gradskom vijeću Tuzle. Također, organizatori su istakli da je širenje ove akcije planirano i na ostale gradove u Tuzlanskom kantonu, ali i u Bosni i Hercegovini.