Tužilaštvo BiH: Za djela terorizma izrečene kazne od 150 godina zatvora

U okviru rasprave svih glavnih tužitelja u BiH na konferenciji u organizaciji VSTV-a BiH, v. d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić održala je prezentaciju o procesuiranju predmeta za kaznena djela povezana s terorizmom, od osnutka Tužiteljstva BiH do danas.
U prezentaciji su prisutnima predstavljeni pravomoćno okončani predmeti i izrečene presude. Istaknuto je kako su za kaznena djela terorizma, kao i kaznena djela povezana s terorizmom i terorističkim aktivnostima, kao što su odlasci državljana BiH na strana ratišta, do danas optužene 42 osobe.
Postotak osuđujućih presuda bio je 92% jer su samo četiri optužene osobe u proteklih 14 godina oslobođene optužbi, a u predmetima za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, vezanim uz odlaske državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. ISIL-a nije bila ni jedna oslobađajuća presuda, što dovoljno govori o ozbiljnosti i kvaliteti rada Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija.
U proteklom razdoblju za kaznena djela terorizma izrečene su pravomoćne kazne u trajanju od ukupno 150 godina zatvora.
Najveća kazna izrečena je Harisu Čauševiću za bombaški napad na Policijsku postaju u Bugojnu 2010. godine, u trajanju od 35 godina zatvora, što je najveća kazna za terorizam u BiH i regiji. Za odlaske na strana ratišta i pridruživanje formacijama tzv. ISIL-a osuđene su 23 osobe na ukupno 50 godina zatvora, a najveća kazna izrečena je Huseinu Bosniću zvanom Bilal u trajanju od sedam godina zatvora.

Prethodni članakPredstavljen novi aparat u JU Bolnica Travnik
Sljedeći članakTurnir u Vitezu „Mi veliki košarkaši“