Turizam će se temeljiti i na gradnji sportskih terena

Skijališta na Kupresu i ove zime su preplavili ljubitelji bijelog sporta. Najviše je Dalmatinaca, ali tu su i gosti iz središnje Hrvatske, Hercegovine i općina u susjedstvu: Livna, Tomislavgrada i Bugojna. Budući da je počela nastava, radnim danima skijaša je manje, a gužve su i dalje najveće subotom i nedjeljom, kada je teško u blizini hotela pronaći slobodno mjesto na parkiralištu. Tako je bilo i ovog vikenda.

Smanjena potrošnja

Parkiralište Sportsko-rekreacijskog centra Čajuša okupirala su uglavnom vozila iz Splita, Zadra, Šibenika i Dubrovnika.
„Premda na prvi pogled izgleda da je sezona u punom jeku, da odavno nije bilo bolje, ipak recesija uzima svoj danak, kazao nam je Jozo Ivić, voditelj Općinskog ureda Turističke zajednice Hercegbosanske županije te dodao: „Moramo primijetiti da turista ima, evo ovdje smo na terenu, vidi se da ih ima, ali se dobro primjećuje da je smanjena potrošnja svih ovih koji dolaze ovdje. Znači, ipak djeluje recesija i na nas što mi je žao, jer dobar dio ljudi na Kupresu živi od ove sezone.“

Kuprešacima je odavno jasno da razvoj turizma ne mogu oslanjati samo na zimskoj ponudi i varljivom vremenu, a i Zvonko Bagarić, vlasnik hotela „Adria-Ski“ i Sportsko-rekreacijskog centra Čajuša ističe kako su ti objekti preskupi da bi se ostalo samo na zimskoj ponudi:
„Što to znači? Znači da ovdje na neka 22 hektara zagovaramo da ide gradnja sportskih terena, četiri velika nogometna igrališta, pet malih nogometnih, tri rukometna, tri košarkaška. I sve to s pratećim objektima, šetnicom, biciklističkim i trim – stazama…“

Idealni uvjeti

Vrijednost tog projekta bila bi oko 20 milijuna maraka. S gradnjom bi se počelo u ovoj godini a odvijala bi se u nekoliko faza. U projektu bi, uz poduzetnike, sudjelovala i općina Kupres, a cilj im je razvoj Ijetnog i sportskog turizma, za što Kupreška visoravan ima idealne uvjete.

■ TURIZAM

Najpovoljnija destinacija i za Dalmatince

Svima njima Kupres je najpovoljnija destinacija, i zbog blizine, ali i zbog jeftinijih aranžmana. Za staze i domaćine imaju samo riječi hvale. Jerko Krstulović iz Splita kazao nam je da, što se tiče njega, snijeg uopće ne treba pasti niti jednog dana u godini, ali radi djece mu je drago, te dolazi na ovu prelijepu visoravan redovito. O domaćinima kaže: s obzirom da smo mi slični ljudi, domaćinski, sve je za pet.
Pored njega prijatelj Goran Mijač, također iz Splita, dodaje: Sasvim sam zadovoljan, nisam baš odavno bio na snijegu, ovo je prvi put nakon puno godina i skroz je lijepo.

VL / HB.org