Turistički dragulj srednje Bosne: Izdahni smog, udahni Vlašić

Piše: M. Dajić | Oslobođenje

Vlašić je jedinstven turistički brend i turistički dragulj srednje Bosne koji je od davnina prepoznat kao veoma važno turističko odredište upravo zbog svog prirodnog potencijala i danas zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi BiH, ali i regije.

Kolone turista slijevaju se u zimskim mjesecima na plato Babanovca koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.260 metara. Ne bez razloga, jer tamo se nalazi pravi mali grad. Tu su hoteli, vikendice, kafići, ćevabdžinice, slastičarnice, trgovine, diskoteke… Sve takoreći u jednoj ulici.

Specifičnost Vlašića je i da zagriženi ljubitelji skijanja već gotovo sa parkinga na kojem ostave svoj automobil mogu navući skije, zaputiti se prema ski-liftu i ostati na skijama do kasno navečer, do povratka kući.

I proteklog vikenda bilo je mnogo turista. Na parkinzima se nalazi priličan broj vozila sa registracijama iz susjedne Hrvatske. Smještajni kapaciteti gotovo su popunjeni.

– Vlašić nije samo planina. Vlašić je planina koja ima dušu. To su prepoznali i brojni turisti koji se redovno vraćaju da uživaju u svim njenim čarima. Ova atraktivna zimska turistička destinacija svake godine okuplja brojne posjetitelje i nikada nemamo problem s popunjenošću smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta u ovom periodu. A uz to, nikad nije bilo manje snijega, a više skijaša nego što je ove sezone, kazala je Aldijana Dizdar, glasnogovornica Turističke zajednice SBK/KSB-a.

Rukaja Topalović-Muharemović, recepcionerka hotela Pahuljica, kaže da su im kapaciteti popunjeni, a da su gosti uglavnom iz BiH i susjedne Hrvatske.

– Našim gostima pružamo ponudu na bazi noćenja sa doručkom, polupansiona ili pansiona. Petkom i subotom imamo uživo muziku u Ski-baru, wellness centar koji je gostima svakodnevno na raspolaganju, bazen, saunu, restoran sa domaćom i internacionalnom kuhinjom, objasnila je Topalović-Muharemović.

Volite li skijanje ili bordanje, Vlašić je idealno mjesto za vas jer raspolaže sa 25 kilometara uređenih staza.

– Lijepo je izaći iz magle, doći na planinu, ovdje na Vlašić, da udahnemo čistog zraka, kazala je Sarajka Samira, koja je došla na jednodnevni izlet sa prijateljicama.

Za zagađenje u svim većim gradovima u BiH u zimskom periodu, posebno njenom Sarajevu, rekla je da je “užasno, ali srećom imamo naše planine gdje možemo otići”.

Zeničanina Amira Dedića sa kćerkom Amilom i njenom prijateljicom Azrom Bajramović zatekli smo ispred Vlašićke kolibe. Objasnili su da su iskoristili zimski školski raspust da dođu na Vlašić na čist zrak i skijanje.

– Izašli smo malo iz naše Zenice, došli na Vlašić. Lijepo je ovdje, uživamo. Sve je idealno. Ima snijega, smještaj je odličan, kao i hrana. Vlašić je blizu Zenice i zaista treba koristiti ovu blagodat, poručio je Amir Dedić.

Amila i Azra su odbojkašice zeničkog kluba Čelik-R. Kazale su da im je zaista lijepo na Vlašiću, da uživaju u zimskim čarolijama, posebno skijanju.

Četiri ski-lifta u funkciji

– Prvi put sam ovdje. Iznenađena sam koliko je lijepo. Ima i snijega, a odlična je gastronomska ponuda. Sigurno ću se vratiti, kazala je Zagrepčanka Marija.

Drugi put na Vlašiću su Martin i Petar koji su iz okolice Zadra. Kažu da su prezadovoljni.

– Sve je super. Jeftino i lipo, ne može bolje. Nama na Jadranu ovo su dobre cijene, ne možemo se požaliti, rekli su nam Martin i Petar.

Po eko-domaćoj hrani nadaleko poznata je Kuća zdrave hrane “Šalak” na Vlašiću. “Šalak” se pored turističke djelatnosti bavi i proizvodnjom nadaleko poznatog vlašićkog sira.

Prema riječima Seada Šalaka, vlasnika farme i pansiona “Šalak”, radi se o porodičnom biznisu u kojem nema nikoga sa strane.

– Čitavu godinu u restoranu nudimo domaća jela koja prave Emina i Dinka. Zadovoljni smo kako ide posao, da nismo i mi bismo otišli u Njemačku kao što rade drugi, sa smiješkom nam je rekao Sead Šalak.

Svi ski-liftovi koje održava firma SRC Vlašić, Babanovac i Markovac, te baby ski-lift Sunce i ski-lift Eko FIS Vlašić su u funkciji. Vlašić tokom zimske turističke sezone u prosjeku posjećuje oko 15.000 gostiju, kojima su na raspolaganju hotelski objekti sa tri do pet zvjezdica i drugi tipovi motela, aparthoteli, pansioni, apartmani i vikendice.

Posljednjih dana gradovi su okupirani maglom i zagađenjem zraka, a znamo da se pluća čiste na planinama, zato mi kažemo: Izdahni smog, udahni Vlašić!

IZVORIzvor
Prethodni članakNOVI TRAVNIK: BNT tvornica mašina i hidraulike zapošljava 118 radnika
Sljedeći članakDžumhur poražen na otvaranju Australian Opena